Cel mai bogat român ocupă doar locul 1.389 în clasamentul miliardarilor lumii

04 04. 2024
Bani dolari bogati miliardari Daniel Dines Forbes

În ciuda efectelor încă persistente ale pandemiei, a războiului din Ucraina, a conflictului din Gaza și a situației volatile din economia mondială, numărul bogaților lumii continuă să crească. Raportul Forbes care analizează an de an cei mai bogați oameni din lume notează că, în 2024 există în întreaga lume 2.781 de miliardari, cu 141 mai mulți decât în 2023 și cu 26 mai mulți decât recordul stabilit în 2021.

Mai mult decât atât, bogații sunt mai avuți ca niciodată, cu o valoare totală de 14.200 de miliarde de dolari, cu 2.000 de miliarde mai mult decât în 2023 și cu 1.100 de miliarde peste recordul anterior, stabilit tot în 2021. Două treimi dintre membrii listei au o avere mai mare decât în urmă cu un an și doar un sfert sunt mai „săraci”.

În acest context, Forbes ia în calcul în lista sa de miliardari și șase români. Cel mai avut dintre aceștia este Daniel Dineș, cofondator și CEO al UiPath cu o avere calculată de 2,7 miliarde de dolari. În ciuda unei creșteri cu peste 1 miliard față de 2023, Dineș controlează o avere cu peste 3 miliarde mai mică decât deținea în 2021, atunci când atingea un vârf de 6 miliarde de dolari. În 2024 Daniel Dineș ocupă poziția 1.389 în clasamentul mondial al celor mai bogați oameni din lume.

Pe locul secund între miliardarii români din topul Forbes, dar doar pe poziția 1.578 în clasamentul mondial se află cunoscutul om de afaceri, fost jucător de tenis, Ion Țiriac. Averea acestuia, de 2,1 miliarde de dolari se află în creștere continuă. Dacă în 2021 deținea „doar” 1,2 miliarde de dolari, un an mai târziu urca la 1,7 mld. pentru ca, în 2023, să atingă pragul de 2 mld., iar în acest an să ajungă la 2,1 miliarde de dolari.

Pozițiile trei și patru între miliardarii români sunt ocupate de frații Dragoș și Adrian Paval, cei care controlează rețeaua Dedeman. Primul dintre aceștia are însă o avare calculată mai mare decât a fratelui său. Dacă Dragoș Pavăl este luat în calcul cu două miliarde de dolari, Adrian Pavăl are o avere de „numai” 1,4 mld. USD.

Al cincilea cel mai bogat român este Ion Stoica, puțin cunoscutul fondator și președinte al startup-ului Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari. Printre investitorii în această companie lansată de șase profesori de la universitatea din Berkeley se află giganții Microsoft și Amazon. Averea calculată a lui Ion Stoica este de 1,2 miliarde de dolari.

Un alt miliardar român din top-ul Forbes al celor mai bogați oameni de pe Pământ este Matei Zaharia, și el co-fondator al companiei de software Databricks. Doctorand al Universitărții Berkeley la doar 24 de ani, Zaharia este, conform Forbes, „creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark”. Acest soft a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014. Matei Zaharia are o avere de 1,2 miliarde de dolari, cu care ocupă poziția 2.484 în clasamentul mondial.

Dincolo de micul număr de români din clasamentul anual Forbes trebuie menționat că liderul absolut al bogaților lumii este, în 2024, Bernard Arnault, cel care controlează imperiul LVMH, care cuprinde 75 de mărci de modă și cosmetice, inclusiv Louis Vuitton și Sephora. Averea lui Arnault se află în creștere continuă dim 2019. Dacă în acel an el era luat în calcul cu 76 de miliarde de dolari, în 2024 a ajuns să controleze o avere de 233 mld. USD.

Pe locurile următoare în acest clasament se află, în ordine, Elon Musk (195 mld. USD), Jeff Bezos (194 mld. USD), Mark Zuckerberg (177 mld. USD) și Larry Ellison (141 mld. USD).