Cel mai bogat român, „pedepsit” să cumpere la preţ dublu certificate verzi

InterAgro Zimnicea se află printre firmele ce trebuie să plătească un preţ dublu pe certificate verzi ce nu au fost achiziţionate anul trecut, potrivit legii
Iulian Tudor - mie, 16 apr. 2014, 08:06
Cel mai bogat român,

InterAgro SRL Zimnicea, compania celui mai bogat român, Ioan Niculae, Apele Române, RAAN Drobeta-Turnu Severin şi Dalkia Iaşi sunt printre firmele ce sunt obligate să plătească dublu pentru certificatele verzi ce nu au fost cumpărate în cadrul cotei obligatorii de achiziţie aferente anului trecut, potrivit unei decizii ale ANRE.

Astfel, în loc de 58 de euro, cât de preţul maxim tranzacţionabil al certificatului verde, firmele în cauză vor trebui să achite 117 euro pentru fiecare certificat verde.

Cele mai multe certificate verzi de plătit revin RAAN – 44.430, corespunzător unei valori de circa 5 milioane de euro. RAAN este în insolvenţă şi are o stare precară a finanţelor. ENNET Group are de plătit circa 500.000 de euro, pentru 4.840 de certificate verzi, Holcim România trebuie să plătească circa 400.000 de euro pentru 3.871 de certificate.

InterAgro are de plătit aproape 2.000 de eurp pentru 18 certificate, Dalkia 700 de euro, iar Apele Române sunt nevoite să scoată din buzunar  circa 9.000 de euro.

În total, în contul certificatelor verzi ce nu au fost cumpărate anul trecut, firmele trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro.

ANRE publică la începutul fiecărui an cota obligatorie de certificate verzi aferentă anului trecut. Certificatele verzi sunt subvenţii prin intermediul cărora consumatorii de curent susţin producţia de energie din surse regenerabile.
Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air face recrutări în România pentru a-și spori echipa de însoțitori de zbor
Wizz Air face recrutări în România pentru a-și spori echipa de însoțitori de zbor
Wizz Air a anunțat joi că își continuă campania de recrutare în următoarele luni și își propune să angajeze mai mulți însoțitori de zbor până la finalul anului. 18 evenimente vor fi......
Centura Mihăilești va fi dată în folosință pe 15 noiembrie – secretar de stat
Centura Mihăilești va fi dată în folosință pe 15 noiembrie – secretar de stat
Centura Mihăilești va fi dată în folosință pe 15 noiembrie 2021, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi ...
Florian Neagu (BNR): Finanţarea prin datorii comerciale a ajuns la 30% din PIB, faţă de 45% acum un deceniu
Florian Neagu (BNR): Finanţarea prin datorii comerciale a ajuns la 30% din PIB, faţă de 45% acum un deceniu
Finanţarea prin datorii comerciale a ajuns la valoarea de 300 de miliarde de lei, cam 30% din PIB, comparativ cu aproape ...
Ministerul Finanţelor a atras 221,3 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a atras 221,3 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 221,3 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni ...