Cel mai bogat român sapă în vestul Africii după petrol. Ultima oprire: Liberia

African Petroleum, compania la care miliardarul Frank Timiş este acţionar semnificativ, a început forajul offshore la un puţ petrolier din largul coastelor Liberiei unde se estimează că ar fi rezerve importante de ţiţei de cea mai bună calitate. Urmează foraje şi în apele Gambiei, Coastei de Fildeş şi Senegalului.
Florin Cojocaru - vin, 11 ian. 2013, 22:00
Cel mai bogat român sapă în vestul Africii după petrol. Ultima oprire: Liberia

African Petroleum Corproration, o companie în care Frank Timiş este acţionar majoritar, a început forajul în puţul petrolier Bee Eater -1 din blocul marin LB-09 din largul coastelor Liberiei cu ajutorul vaporului specializat Eirik Raude. Bee Eater este situat la 9,5 kilometri vest de Narina, perimetrul unde African Petroleum a găsit petrol de o foarte bună calitate, cu un conţinut redus de sulf. Resursele potenţiale de ţiţei din Bee Eater sunt estimate între 840 de milioane şi 2,4 miliarde barili ţiţei.

Un alt doilea puţ va fi săpat în acelaşi bloc după ce Bee Eater 1 va fi finalizat. Compania are în vederea dezvoltării şi a altor puţuri funcţie de rezultatele forajului la Bee Eater.

„2012 a fost un an de succes pentru compania noastră odată cu descoperirea Narina din Liberia şi cu cinco noi explorări offshore în Coasta de Fildeş, Liberia, Sierra Leone, Gambia şi Senegal. Am finalizat negocierile cu PetroChina(cea mai mare companie petrolieră chineză -n.r.) pentru vânzarea unei participaţii de 20% la un bloc petrolier din Liberia şi sperăm să avem şi acordul semnat în cel mai scurt timp. Suntem în discuţii şi cu alte mari companii petroliere din lume în vederea încheierii unui parteneriat privind explorarea perimetrelor petroliere în Coasta de Fileş, Liberia, Gambia şi Senegal. Estimăm că vom încheia cel puţin un parteneriat în primul trimestru al acestui an ceea ce ne va oferi lichidităţile necesare pentru continuarea programului de foraj în 2013 şi 2014 , a spus Karl Thompson”, directorul African Petroleum.

Un raport intern al companiei din 31 octombrie 2012 arăta că societatea la care Timiş este acţionar avea 170 de milioane de dolari în conturi din care jumătate reprezintă banii necesari pentru foraje.

African Petroleum este o companie listată la bursa australiană cu o capitalizare de piaţă de circa 2,3 miliarde de dolari. Este axată pe explorarea de hidrocarburi în vestul Africii.

Frank Timiş a fost desemnat, anul trecut, cel mai bogat român de revista Capital cu o avere estimată la 1,65 miliarde de euro. Timiş are 47 de ani şi s-a născut la Băile Borşa, judeţul Maramureş. Timiş a început să lucreze în industria minieră de la vârsta de 16 ani, în vestul Australiei. Omul de afaceri deţine mai multe societăţi: compania International Petroleum şi are o participaţie semnificativă la African Minerals, ambele listate la Bursa australiană. În plus, acesta mai deţine şi companiile Green Power Corporation Limited şi London Pharmaceutical, potrivit Forbes.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...