Cel mai bun pentru piaţa auto din SUA după 2007

Piaţa auto din Statele Unite a avut anul trecut cea mai bună evoluţie după 2007, în condiţiile în care vânzările modelului Fusion al Ford au atins un nivel record, Chrysler Group a raportat a 45-a creştere a vânzărilor lunare, iar livrările de automobile Cadillac ale General Motors au urcat cu 48%.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 07:25
Cel mai bun pentru piaţa auto din SUA după 2007

Condiţiile meteo nefavorabile de pe Coasta de Est şi din regiunea Midwest au încetinit vânzările GM din decembrie, iar cota de piaţă a grupului s-a menţinut constantă anul trecut. Cota Ford a crescut însă de la 15,5%, iar cea a Chrysler de la 11,4% la 11,5%, relatează Bloomberg.

Poziţia actuală a celor trei producători auto americani ar fi fost de neconceput în urmă cu cinci ani, când GM şi Chrysler au intrat în faliment controlat, susţinute cu fonduri guvernamentale, iar Ford s-a restructurat cu bani împrumutaţi, în timpul celei mai grave recesiuni după Marea Depresiune.

Cele trei companii auto au mărit în 2013 preţul mediu de vânzare al vehiculelor fabricate, iar piaţa se îndreaptă în 2014 spre al cincilea an de creştere.

Vicepreşedintele pentru vânzările din SUA al GM, Kurt McNeil, a declarat că preţurile medii de vânzare sunt cele mai mari din istoria grupului, după introducerea anul trecut a 18 modele noi sau îmbunătăţite. GM se concentrează mai mult pe vânzările de retail decât pe cele en-gros, cu discount.

Din punct de vedere economic, vânzările producătorilor auto sunt de o calitate mai bună decât înainte de recesiunea încheiată în 2009, a arătat John Casesa, director general la Guggenheim Partners.

În acea perioadă, vânzările anuale depăşeau 16 milioane de automobile datorită stimulentelor mari oferite cumpărătorilor. În prezent, stimulentele sunt mult mai mici, industria auto a redus capacitatea, iar vânzările depăşesc 16 milioane de unităţi, dar la preţuri foarte profitabile, astfel că sectorul auto este mult mai solid, a explicat Casesa.

GM începe primul an fără prezenţa în acţionariat a guvernului SUA, Chrysler fuzionează cu Fiat, iar Ford va avea o conducere nouă.

La nivelul industrei de profil, vânzările de automobile au urcat anul trecut cu 7,6%, la 15,6 milioane de unităţi. Livrările din decembrie au fost sub aşteptările analiştilor din cauza vremii nefavorabile, cu un avans de 0,3%, la 1,35 milioane de vehicule.

Livrările GM au scăzut în decembrie cu 6,3%, cele ale Ford cu 9,3%, dar vânzările Chrysler au crescut uşor.

În 2013, vânzările GM au urcat cu 7,3%, la 2,8 milioane de vehicule. Ford a anunţat că 2013 a fost cel mai bun an după 2006, cu vânzări totale de 2,49 milioane vehicule. Livrările anuale ale Chrysler au urcat cu 9%, la 1,8 milioane vehicule, cu o creştere de 11% în cazul autoturismelor şi de 8,3% pentru camionete.

Cel mai bine vândut vehicul pe piaţa americană a fost modelul pickup Serie F al Ford, cu 763.402 unităţi, în creştere cu 18%. Vânzările modelului pickup Chevrolet Silverado au urcat cu 15%, la 480.414 unităţi, iar cele ale camionetelor Ram fabricate de Chrysler au avansat cu 21%, la 355.673 unităţi.

Pe segmentul autoturismelor, vânzările Ford Fusion au crescut cu 22%, la 295.280 unităţi, marcând recorduri anuale, alături de modelele GM Chevy Cruze şi Sonic. Gama Dodge a Chrysler a consemnat o creştere de 27% a livrărilor anuale, potrivit Autodata.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...