1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Cel mai deştept băiat deştept, la prima achiziţie de curent de pe bursă. Preţul e dublu

Energy Holding a câştigat un contract de 24.000 MWh de energie de la Nuclearelectrica pentru care plăteşte 251 de lei/MWh. Este primul contract câştigat în piaţă de celebrul fost "băiat deştept" după ce a fost deconectat de la energia hidro. Preţul este aproape dublu faţă de cât plătea companiei Hidroelectrica.

11 sep, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

Compania Energy Holding şi-a adjudecat de pe piaţa liberă un contract de livrare de energie în bandă de 24.000 MWh de la producătorul Nuclearelectrica. Preţul de adjudecare a fost de 252 de lei/MWh, de unde licitaţia începuse de la 199 de lei/MWh, iar plata pentru energie se face anticipat.

Este primul contract câştigat de Energy Holding după ce administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat contractul multianual prin care traderul primea energie hidro. Contractul a fost încheiat pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale, găzduită de OPCOM.


Licitaţia pentru energia Nuclearelectrica a fost o veritabilă bătălie între 20 de firme, traderi şi furnizori, printre care şi celălat mare „băiat deştept” deconectat în iulie – Alpiq. Pentru că Hidroelectrica este în forţă majoră şi şi-a diminuat livrările de curent cu 50%, în piaţă este penurie de curent. Astfel se face că pentru fiecare pachet de energie scoasă la vânzare de un producător se înscriu la cumpărare multe firme iar preţul de adjudecare urcă foarte mult faţă de cel de pornire al licitaţiei. La aproape fiecare licitaţie participă Alpiq, traderul care, înainte de marea epurare a „băieţilor deştepţi” de la Hidroelectrica, avea contractată cea mai mare cantitate anuală de energie hidro ieftină.

Energy Holding este cea mai cunoscută companie care a apărut în tot scandalul "băieţilor deştepţi" de la Hidroeelctrica. Este controlată de omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Înainte de desfiinţarea contractului, compania plătea 130 de lei/MWh pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica, în baza unui contract de livrare de energie care se întindea până în 2019. După ce administratorul special al Hidroelectrica desfiinţat contractul, Energy Holding a anunţat că se va îndrepta în instanţă împotriva Hidroelectrica.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO