1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea a mai cumpărat de 17 milioane de lei.

Fondul american de investiţii de risc Manchester Securities Corp., care deţine aproape 11% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), a cumpărat constant titlurile FP pe parcursul acestei luni. Valoarea achiziţiilor depăşeşte 17 milioane de lei, iar preţurile au variat între 0,46 şi 0,473 lei/ acţiune. Tot azi a mai fost realizat un deal cu titlui FP de 56 de milioane de lei.

26 iul, 2012 | | ECONOMICA.net

Tot astăzi a a mai avut loc trei tranzacţii speciale ( pe piaţa „deal“ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe care termenii tranzacţiei sunt negociaţi anterior). Mai întâi, una în valoare de aproape 1,4 milioane de lei, de zeci de ori mai mică decât celelalte trei realizate  zilele trecute, în valoare de 60, 10 şi respectiv peste 46 de milioane de lei.

Apoi, în ultima oră a şedinteşi BVB, s-au mai fpcut 2 deal-uri de peste 56 de milioane de lei.

Alte câteva tranzacţii „deal“  în valoare totală de peste 20 de milioane de lei, s-au mai făcut pe parcursul întregii luni iulie.

Tranzacţiile mari se fac între investitorii mari sau între aceştia şi alţii mai mici, care acumulează în timp acţiuni, pentru a le vinde fondurilor de investiţii, care preferă să facă tranzacţii mai mari.

Fondul de investiţii american Manchester Securities Corp. face parte din grupul Elliott Associates, care controlează aproape 13 % din acţiunile Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) şi care are  un comportament investiţional agresiv.

Elliott Associates, împreună cu mai toate celelalte fonduri de investiţii străine, mari sau mici, care controlează mai mult de jumătate din acţiunile FP, împreună cu fondurile române, au reuşit să impună astă primăvară o ajustare importantă a politicii de administrate a portofoliului de către Franklin Templeton Investment.

Noua direcţie este orientată către vânzarea masivă de active şi distribuţia lor prin aşa zise dividende speciale.

 Este operaţiunea care a fost denumită în piaţă „vânzarea pe bucăţi a Fondului Prioprietatea“.

 Analiştii de piaţă de capital remarcă, însă, faptul că, dincolo de componenta emoţională legată de Fondul Propietatea  (care a fost conceput iniţial ca vehicul de despăgubire a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul de dinainte de 1989), comportamentul investitorilor instituţionali este firesc. Aceştia doresc venituri cât mai mari şi cât mai rapide pentru priprii investitori.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO