Cel mai mare activ al Bank of Cyprus în România este un credit de 110 milioane euro acordat Marriott

Cel mai important activ deţinut de sucursala din România a Bank of Cyprus este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017, ceea ce justifică interesul băncilor austriece pentru preluarea portofoliului.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 13:01
Cel mai mare activ al Bank of Cyprus în România este un credit de 110 milioane euro acordat Marriott

Creditul acordat iniţial în 2007 avea scadenţă în octombrie 2012, dar a fost prelungit în toamna anului trecut pentru încă cinci ani, garanţiile constituite acoperind principalul, în valoare de 110 milioane euro, cât şi o sumă suplimentară de 33 de milioane euro aferentă tuturor obligaţiilor ce decurg din împrumut.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri pătraţi, din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307,58 metri pătraţi, care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi complexul aferent, cu spaţile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioară şi exterioară, precum şi toate îmbunătăţirile aduse imobilelor în garanţie.

Relaţia între Bank of Cyprus şi hotelul Marriott este mai complexă, întrucât banca deţine indirect, prin ONT Carpaţi, şi 35.292% din titlurile societăţii care are hotelul în proprietate, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG).

Acţionarul majoritar al SCHG, şi proprietar implicit al Merriott, este firma austriacă Strabag, una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa, care deţine o participaţie de 64,68%.

Bank of Cyprus controlează ONT Carpaţi (93,8%) prin intermediul unei subsidiare din Cipru – Gosman Properties Limited. În toamna anului trecut, Bank of Cyprus a prelungit până în 2017 şi un credit de 5,5 milioane euro acordat ONT Carpaţi, unde principalul activ pus în garanţie îl reprezintã hotelul New Montana din Sinaia, împreună cu un teren de 10.336 metri pătraţi aferent imobilului.

La începutul acestui an, ONT Carpaţi a intrat în procedură de faliment la cererea acţionarului, fiind decisă rambursarea creditelor prin valorificarea activelor.

Potrivit Ziarului Financiar, pe lângă participaţiile deţinute la Marriott şi New Montana, ONT Carpaţi mai are şi o creanţă istorică de 24,5 milioane euro asupra Societăţii Companiilor Hoteliere Grand.

Mai mult, creditul de 110 milioane euro este garantat şi cu 99,97% din acţiunile de la SCHG, ceea ce echivalează cu preluarea integrală a societăţii în cazul unui denunţ al contractului de creditare.

În garanţie sunt constituite şi toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de închiriere, garanţii, contractele de asigurare, precum şi toate contractele viitoare.

Pentru creditul de 110 milioane, Bank of Czprus a primit în cesiune şi două poliţe încheiate de SCHG cu firma de asigurări Uniqa (companie austriacă).

De asemenea, au fost puse în garanţie sumele din conturile deschise de Marriott la Bancpost, ING Bank sucurasla Bucureşti, Unicredit Ţiriac şi Granti Bank.

În cazul creditului acordat ONT Carpaţi, conturile ipotecate în favoarea Bank of Cyprus sunt constituite la Bancpost, BRD – Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank.

Potrivit ediţiei de luni a Ziarului Financiar, Raifferisen Bank şi BCR se numără printre potenţialii cumpărători ai sucursalei Bank of Cyprus de la Bucureşti, alături de Banca Transilvania (TLV), care ar fi depus săptămâna trecută o ofertă neangajantă.

Acţionarii ambelor bănci austriece, RZB Austria şi Erste Bank, au relaţii comerciale puternice cu Strabag, iar o ofertă de preluare poate fi judecată pornind de la această situaţie.

La rândul său, Banca Transilvania are şi un alt interes legitim în preluarea sucursalei Bank of Cyprus, întrucât banca cipriotă deţine direct şi indirect aproape 10% din titlurile băncii din Cluj. Bank of Cyprus are o participaţie directă la TLV de 5,2%, iar restul de acţiuni până la 9,9% le deţine prin intermediul unei companii.

Banca Centrală a Ciprului, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa între 8 aprilie – 22 aprilie inclusiv.

Banca Ciprului a anunţat că această prelungire este necesară pentru derularea negocierilor în scopul vânzării sucursalei din România, negocieri care încep luni, 8 aprilie, cu băncile care şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea acesteia.

Bank of Cyprus a anunţat în urmă cu o săptămână că suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, iar clienţii pot retrage bani de la bancomate.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc (circa 600 milioane de euro) şi, fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor de până la 100.000 de euro este asigurată prin schema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru. Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv. În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă, ceea ce arată că doar instituţiile de credite cu lichiidate ridicată ar putea susţine o astfel de tranzacţie.

De altfel, din informaţiile vehiculate pe piaţă, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus s-au interesat doar bănci de top. Unul dintre ofertanţi ar fi cerut chiar ca tranzacţia să se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar şi-a fi retras oferta întrucât Banca Centrală a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizează veniturile.

Pe de altă parte, o tranzacţie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la bancă şi a unor active în sumă egală, iar restul bilanţului, de circa 400 de milioane euro, să fie retras în Cipru.
În fapt, activele performante se pare că se cifrează undeva la 450 de milioane de euro.

Cei implicaţi în discuţii speră la o finalizare a tranzacţiei mai devreme de două săptămâni, în primul rând pentru a nu irita excesiv clienţii băncii, imposibilitatea de a accesa fondurile putând duce la probleme financaire în activitatea cotidiană a acestora.

După declanşarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucureşti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza că depozitele din filialele şi sucursalele din străinătate nu intră sub incidenţa acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeană, document prezentat atunci de MEDIAFAX. În nota respectivă se preciza că o comunicare oficială va fi transmisă ulterior.

În constrast cu situaţia din România, Cipru a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Grecia şi Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus şi Popular Bank of Cyprus din aceste state.

Deponenţii de la Bank of Cyprus ar putea pierde până la 60% din sumele pe care le au în conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite în acţiuni la bancă, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi menţinută ca rezervă, urmând să fie transformată, de asemenea, în acţiuni dacă devine necesar.

Acordul dintre zona euro şi Cipru prevede acordarea unui pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro în schimbul restructurării sectorului bancar şi implementării de măsuri de austeritate.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după promulgarea acestei legi de către preşedintele României,......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...