Cel mai mare ajutor militar al Suediei pentru Ucraina

Suedia va livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 3 miliarde de coroane suedeze (287 milioane de dolari), cel mai mare pachet de armament defensiv de până acum, ce va include un sistem de apărare aeriană, a anunţat prim-ministrul Ulf Kristersson, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 16 nov. 2022, 12:24
Cel mai mare ajutor militar al Suediei pentru Ucraina

Precedentele contribuţii militare ale Suediei, care a cerut să fie primită în NATO împreună cu Finlanda vecină, au cuprins de la echipamente simple, precum căşti şi veste antiglonţ, până la lansatoare de grenade şi rachete, scrie Agerpres.

‘Acesta este un pachet de sprijin militar mai mare decât toate celelalte opt anterioare la un loc’, a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă.

‘Este cel mai mare de până acum şi urmăm exact lista de priorităţi ucraineană a ceea ce ei înşişi cred că le trebuie în acest moment’, a explicat el.

Ministrul apărării, Pal Jonson, a precizat că în noul pachet sunt incluse un sistem de apărare aeriană şi muniţii din stocurile armatei suedeze, echipamente foarte necesare pentru apărarea Ucrainei împotriva bombardamentului intens cu rachete declanşat de Rusia în ultimele săptămâni.

Guvernul anterior social-democrat, care a pierdut alegerile din septembrie în favoarea coaliţiei de dreapta conduse de Kristersson, aprobase câteva tranşe de ajutor pentru Ucraina, atât militar, cât şi umanitar, în valoare de peste un miliard de coroane suedeze.

Sistemul de artilerie Archer se află de ceva vreme cu prioritate pe lista armamentelor cerute de Ucraina, însă nu a fost inclus în noul pachet de ajutor. Ministrul Jonson nu a exclus însă furnizarea lui în viitor, menţionând că sprijinul va continua.

Kristersson a mai spus că guvernul său urmăreşte îndeaproape evoluţiile legate de explozia din Polonia din apropierea graniţei cu Ucraina, şi că sunt necesare mai multe informaţii pentru a avea o imagine mai clară asupra celor întâmplate.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...