Cel mai mare „băiat deştept”, Alpiq, îşi va revizui afacerile din România

Comerciantul elveţian de electricitate Alpiq spune că îşi va revizui afacerile din România după ce Hidroelectrica a denunţat contractele de livrare a electricităţii către subsidiarele companiei elveţiene şi că a iniţiat o evaluare din punct de vedere legal a acestei situaţii.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 09:03
Cel mai mare

„Decizia luată de Hidroelectrica a întrerupt negocierile, în ciuda faptului că Alpiq a acţionat de bună credinţă pentru găsirea unei soluţii satisfăcătoare pentru ambele părţi. Alpiq a început o analiză din punct de vedere legal a situaţiei. Ca urmare a schimbării circumstanţelor, compania intenţionează acum să revizuiască afacerile din România”, se arată într-un comunicat al comerciantului elveţian de energie electrică.

Alpiq activează pe piaţa românească a furnizării de energie prin subsidiarele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie. Cele două firme au contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a denunţat săptămâna trecută contractele cu firmele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din analize rezultând că acestea au generat, din 2006, pierderi de 850 de milioane de lei.

Potrivit administratorului, firma Euro Insol, contractul cu Alpiq RomIndustries a generat în perioada 2006-31 mai 2012 pierderi de 422 milioane de lei. În cazul contractului cu Alpiq RomEnergie, derulat din 2008, pierderile au fost estimate la sfârşitul lunii mai la 427,2 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Euro Insol.

Anterior au fost denunţate alte trei contracte, cu Euro-P.E.C. şi EFT.

Alpiq arată, în comunicat, că Hidroelectrica a denunţat „în mod neaşteptat” contractele, ceea ce va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei eleveţiene pentru anul în curs.

Denunţarea celor două acorduri va intra în vigoare în 1 august, se mai spune în comunicat.

 

Citeşte şi Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica

               Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

Administratorul judiciar a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...