Cel mai mare broker român a intermediat tranzacţii de peste două miliarde de lei în 2014

Swiss Capital redevine lider autoritar în topul caselor de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce, anul trecut, a trebui să-şi împartă gloria cu alţi intermediari ai marilor oferte publice ale statului. Firma este condusă de unul dintre cei mai influenţi brokeri români, Bogdan Juravle.
Adrian N. Ionescu - vin, 02 mai 2014, 09:39
Cel mai mare broker român a intermediat tranzacţii de peste două miliarde de lei în 2014

Swiss Capital a intermediat tranzacţii de 2,17 miliarde de lei în primele patru luni ale acestui an, redevenind lider de piaţă detaşat la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). Cota de piaţă a firmei este de peste 32,4% din totalul pieţei de la Bucureşti, în creştere de la 28% în 2012 (tranzacţii de 4,37 miliarde de  lei) şi de la 17,2% în 2013 (4,66 miliarde de lei).

Ofertele publice ale pachetelor de acţiuni vândute de stat la Romgaz şi Nuclearelectrica anul trecut au obligat liderul să împartă podiumul cu Raiffeisen Capital & Investment, Banca Comercială Română şi firma cehă Wood & Company, fiecare cu cote de piaţă de 16,9%, 15,8% şi 12,5%, în 2013.

Swiss Capital deţine o capacitate puternică de plasament la nivel internaţional, având un portofoliu diversificat de clienţi activi, incluzând peste 100 de fonduri străine de investiţii din Europa şi SUA.

Swiss Capital este intermediarul multora dintre tranzacţiile cu acţiuni ale Fondului Proprietatea şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF). În 2012 şi 2013, firma a fost unul dintre principalii jucători care au intermediat preluarea controlului asupra SIF Muntenia.

În acest an, firma de brokeraj este parte a sindicatelor de intermediere pentru ofertele publice de vânzare a acţiunilor TAROM, ale Complexului Energetic Oltenia, ale Electrica şi ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.
A doua clasată după primele patru luni din 2014, Wood & Company, are o cotă de 14,3% cu tranzacţii de mai puţin de un miliard de lei. Printre clienţii săi se numără şi cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea, fondurile americane de investiţii Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy.

Pe locul trei se află Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care intermediază răscumpărările din piaţă a  propriilor acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Numărul total de acțiuni achiziționate de la începutul actualului program de răscumpărare depăşeşte 46,6 milioane de titluri, în valoare de peste 38 de milioane de lei. Au mai rămas de răscumpărat peste 206 milioane de acţiuni.

Raiffeisen Capital & Investment a rulat în total titluri de peste 628 de milioane de lei, având o cotă de piaţă de peste 9,3% după primele patru luni ale anului. RCI a fost absorbită de Raiffeisen Bank începând cu data de 1 mai.

A patra cea mai mare casă de brokeraj din România, SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), este şi singura care este listată ea însăşi la BVB şi are o cotă de piaţă de 6,52% (438 milioane de lei). Este urmată de Banca Comercială Română (5,8%), NBG Securities România (3,8%), BRD (3,6%), BT Securities (3,5%), IFB FinWest (3%, este intermediarul marilor vânzări de acţiuni SIF5  deţinute de omul de afaceri Florin Pogonaru prin Prodplast) şi Tradeville (2,2%).

Doar patru case de brokeraj, din restul de până la 42, mai au cote de piaţă de peste 1%.

Numărul caselor de brokeraj a scăzut drastic în anii crizei, de la 77 în 2009.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...