Cel mai mare câştig din dividende: Conpet Ploieşti candidează cu un randament de 9,6%

Conducerea transportatorului de petrol prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) propune acţionarilor un dividend de 5,4909 lei / acţiune. La preţul actual al acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titlurile COTE au cel mai mare randament al dividendelor, potrivit cotaţiilor de joi dimineaţa.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 mart. 2015, 08:57
Cel mai mare câştig din dividende: Conpet Ploieşti candidează cu un randament de 9,6%

Acţionarii Conpet Ploieşti (COTE) vor decide pe 28 aprilie dacă sunt de acord cu propunerea de dividend brut de 5,9409792 lei / acţiune. Acţiunea COTE este cotată în prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la 62 de lei / titlu, în creşere cu 0,8%.

La preţul actual, acţiunea COTE promite la cumpărare un randament al dividendului de 9,6%, cel mai mare de pe piaţă, potrivit cotaţiilor de joi dimineaţa.

Clasamentul este în mişcare, pentru că randamentele se calculează împărţind dividendele la preţurile acţiunilor. Miercuri, cel mai mare era al acţiunilor Comelf Bistriţa (CMF), 10%, iar al doilea era al Transelectrica (TEL, 9,5%).

Cu o cotaţie de 62 de lei / titlu, preţul acţiunilor COTE a ajuns la ţinta estimată de casa de brokeraj Blue Rock Financial Services şi citat de ECONOMICA.NET în august anul trecut.

Conpet Ploieşti (COTE), administratorul monopulului reţelei naţionale de conducte de transport de ţiţei şi produse petroliere, este „o ţintă bună pentru investitorii care caută o afacere relativ stabilă, bazată pe un monopol, plătitoare de dividende mai mari decât companiile similare şi cu potenţial de creştere”, spun analiştii casei de brokeraj Blue Rock Financial Services.

Transportatorul de petrol a anunţat un profit net de 50,4 milioane de lei, în creştere cu 61% faţă de 2013. Cifra de afaceri a crescut cu doar 7,5%, la 375 milioane de lei.

Conpet Ploieşti a încheiat la sfârşitul anului trecut un contract de 42 de milioane de lei (9,5 milioane de euro) cu ruşii de la LukOil pentru a aduce ţiţeiul din import la poarta rafinăriei Petrotel Ploieşti.

Rafinăria ruşilor este practic singura pentru care Conpet mai aduce ţiţei din import, deoarece rafinăria Petrobrazi a fost redimensionată de OMV Petrom (SNP) la nivelul producţiei indigene, iar Petromidia a kazahilor de la Rompetrol Rafinare (RRC) are ieşire directă la mare. Celelalte două rafinării care foloseau importuri, Arpechim şi Rafo, sunt închise.

Recent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a aprobat majorarea tarifelor de transport ţiţei pentru Conpet, care erau neschimbate din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...