Cea mai mare asigurare din România: Tarom vrea CASCO și „RCA” pe avioane. Cine va acoperi riscurile de peste 1 miliard de dolari

Se apropie luna decembrie, deci este timpul să se reînnoiască cel mai mare contract de pe piața românească a asigurărilor, atât în ceea ce prvește prima anuală cât mai ales în ceea ce privește acoperirile, care se ridică, cumulat, la peste 1,2 miliarde de dolari(CASCO plus răspunderi). Este vorba despre două asigurări de tip CASCO pentru avioanele companiei (una pentru toate riscurile și una pentru riscul de război) și despre polița de răspunderi față de terți (corespondent al RCA). ECONOMICA.NET a consultat caietul de sarcini care prezintă cerințele Tarom, dar a aflat și cine va lua aproape sigur contractul care în mod normal ar trebui să fie adjudecat la primă mai mică decât anul trecut, având în vedere că au scăzut substanțial atât orele de zbor cu fiecare aparat în parte cât și numărul de pasageri estimat.
Şerban Buşcu - mie, 14 oct. 2020, 18:23
Cea mai mare asigurare din România: Tarom vrea CASCO și

Mâine, 15 octombrie, este ultima zi pentru depunerea ofertelor și, din informațiile noastre, până în acest moment doar Omniasig VIG, cu Marsh în spate pentru partea de reasigurare, a depus o ofertă. De altfel, cei doi dețin și în prezent contractul de asigurare. Conform informațiilor ECONOMICA.NET, confirmate din mai multe surse, cei doi vor continua să asigure flota Tarom, iar suma pe care o vor încasa ar trebui să fie ceva mai mică decât în cazul actualului contract, având în vedere că a scăzut numărul de ore de zbor cu fiecare aparat în parte, iar numărul de pasageri estimat s-a redus cu o treime, adică circa un milion de oameni. În aceste condiții, conform estimărilor specialiștilor consultați de ECONOMICA.NET, contractul ar trebui să se miște în intervalul 1-1,3 milioane de dolari.  Contractul va fi valabil din 1 decembrie 2020 și până în 31 noiembrie 2021.

Natura contractului, care presupune ca riscurile să fie plasate integral în reasigurare, face ca pentru Omniasig să fie mai degrabă o chestiune de imagine (nu oricine are capacitatea de a  participa la asigurarea unei flote aeriene) decât una de afaceri. Compania își va asuma practic doar rolul de furnizor de servicii (fronter, în termeni tehnici), adică asigurătorul căruia Tarom i se va adresa în caz de daună, care va gestiona procedurile, dar va plăti cu banii de la reasigurători, unde merge și cea mai mare parte a primei de asigurare. Totuși, Omniasig va încasa și ea un comision.

Marsh, pe de altă parte, cel mai mare broker din România, unul dintre cei mai mari brokeri din lume și cea mai importantă prezență globală în domeniul asigurărilor de aviație, are rolul de a plasa riscurile în reasigurare, contra unui comision. Numele, experiența, conexiunile și reputația o ajută să găsească reasigurători sau grupuri de reasigurători care să își asume riscurile generate de flota Tarom. Majoritatea acestor riscuri vor merge prin cea mai mare Bursă de asigurări din lume, Lloyds of London, către mai mulți reasigurători. Unul dintre aceștia (denumit leader, în termeni tehnici) își va asuma între 10 și 20% din riscuri, iar restul se vor disipa către alte probabil zeci de companii de reasigurare din întreaga lume, cu procente mici. Este un sistem care se aplică peste tot în lume pentru asigurările de aviație, având în vedere că sumele asigurate sunt extrem de mari și nu ar putea fi asumate de o singură companie.

În caz de daună, despăgubirile vor fi plătite pe paliere, de către reasigurători, în funcție de procentul de risc asumat, procent care coincide cu partea din primă încasată.

Ce asigură Tarom și pe câți bani plus cât pot primi rudele eventualelor victime din accidente. A scăzut cu un milion numărul estimat de pasageri, deci asigurarea ar trebui să coste mai puțin

Caietul de sarcini consultat și de ECONOMICA.NET nu diferă foarte mult față de cele de la precedenta licitație pentru asigurarea flotei, cea din 2019. Totuși, Tarom a achiziționat deja mai multe avioane ATR cu elice model mai nou și urmează să le vândă pe cele vechi pe care le avea în flotă.

Mult mai important, cel mai probabil din cauza pandemiei, s-a modificat numărul  de ore zburate cu fiecare aparat din flotă, ceea ce ar trebui în mod normal să ducă și la scăderea costului cu asigurarea, pentru că scad riscurile. Mai mult, numărul estimat al pasagerilor, pentru perioada 1 decembrie 2020-31 noiembrie 2021 a scăzut masiv, cu circa un milion, la doar puțin peste 2 milioane, față de peste 3 milioane cât a fost în anul anterior.

În ceea ce privește contractele efective de asigurare, Tarom vrea să cumpere patru asigurări.  Fără a intra în detalii tehnice, cele patru polițe acoperă riscurile de tip CASCO pentru aeronave precum și răspunderile față de terți, adică eventualele despăgubiri ce ar trebui plătite pasagerilor, rudelor pasagerilor sau altor părți vătămate în caz de accident, deturnare, piraterie, prăbușire și altele. Partea de răspunderi funcționează asemănător cu o asigurare RCA.

Cele peste 30 de aparate deținute de Tarom sunt evaluate de companie la un total de apeoximativ 460 de milioane de dolari, aceasta trebuind să fie și suma asigurată prin contract. Pentru piese de schimb și echipamente, Tarom solicită o sumă asigurată de 24 de milioane de dolari.

Există și o franșiză, adică o sumă până la care asigurătorul nu intervine sau care va fi scăzută din despăgubirea achitată de asigurător în caz că dauna excede această sumă. În cazul aparatelor Airbus și Boeing franșiza este stabilită la 750.000 de dolari, iar în cazul aparatelor ATR, cu alice, la 100.000 de dolari. Pe un contract separat, urmează să fie asigurate și riscurile generate de război.

În cazul poliței de răspunderi, limita maximă merge până la 750 de milioane de dolari per eveniment în cazu pasagerilor și 25 de milioane de dolari în cazul nonpasagerilor. Cumulat, deci, CASCO și răspunderi avem o limită de peste 1,2 miliarde de dolari.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...