Cel mai mare fond mutual din România are 1 miliard de dolari

Activele nete administrate prin fondul de investiţii BCR Obligaţiuni au ajuns la 3,5 miliarde de lei, adică echivalentul a aproape un miliard de dolari, sau a peste 41% din toată piaţa. Randamentul obţinut din depozitele bancare negociate şi obligaţiunile deţinute de fond, în cei cinci ani de la înfiinţare, se ridică la peste 62,4%.
Adrian N. Ionescu - vin, 16 nov. 2012, 11:59
Cel mai mare fond mutual din România are 1 miliard de dolari

Pe piaţă funcţionează 63 de fonduri mutuale româneşti, care administrează active de peste 8,57 miliarde de lei, pentru peste 238.000 de investitori.

Al doilea cel mai mare fond mutual din România este Raiffeisen Ron Plus, cu active de aproape 1,7 miliarde de lei, similare cu cele al BCR Obligaţiuni.

BCR Obligaţiuni este un fond deschis de investiţii (mutual, adică cu emisiune şi răscumpărare continue de titluri).

Este rezultatul fuziunii, de la jumătatea acestui an, dintre fostul BCR Oblligaţiui şi fondul BCR Monetar, care era încă de atunci cel mai mare de pe piaţă.

Fondul face titlurile de stat accesibile micilor investitori, o obligaţiune guvernamentală costând 10.000 de lei, în timp ce o unitate de fond cost 16,3 lei.

În prezent, mai mult de jumătate din averea celor aproape 99.000 de investitori ai BCR Obligaţiuni este plasată în obligaţiuni de stat (50,8%), potrivit raportului pe luna trecută.

Mai mult de un sfert (25,6) din valoarea plasamentelor este concentrat în obligaţiuni corporatiste, emise de Banca Europeană de Investiţii, BCR, BERD, Erste Bank, CitiGroup Funding şi altele, potrivit raportului pe Semestrul 1 al Erste Asset Management România, administratorul fondului.

Depozitele bancare reprezintă doar 18,6 % din activele nete de 3,541 miliarde de lei. Înainte de fuziune, BCR Monetar avea active de 1,66 miliarde de lei, din care depozitele reprezentau 34%.

Erste Asset Management (EAM) a decis fuziunea celor două fonduri, pentru că nu mai putea folosi denumirea de fond monetar, rezervată fondurilor cu plasamente pe termen scurt şi foarte scurt. Totodată, EAM a lansat fondul Erste Monetar.

Cei mai mulţi (peste 35%) dintre deţinătorii titlurilor BCR Obligaţiuni sunt în vârstă de peste 60 de ani, potrivit datelor Erste Asset Management România. Alţii, în proporţie de peste 44%, au vârste între 40 şi 60%.

Această structură corespunde specificului fondului, care propune plasamente cu grad redus de risc şi cu posibilitatea obţinerii de randamente pe termen scurt,  superioare depozitelor bancare. Administratorii recomandă plasarea în titlurile fondului pe termen de 1 până la 3 ani.

„În urmă cu cinci ani, am pus bazele unui parteneriat de lungă durată, bazat pe comunicare, profesionalism şi încredere. Valorile noastre au rămas neschimbate“, a declarat Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
 Cea mai mare despăgubire plătită în România anul trecut pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane lei, în timp ce valoarea celor mai mari cinci indemnizaţii plătite......
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări ...
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...