Primele „mori de vânt” made in România? O mare companie chineză vrea să producă eoliene la Bucureşti

Grupul chinez Sinovel, cel mai mare producător chinez din domeniul eolian şi numărul doi mondial, intenţionează să intre într-un parteneriat cu uzinele Faur, deţinute de fraţii Emil şi Marius Cristescu, şi să înceapă producţia de turbine eoliene la Bucureşti.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 13:17
Primele

Cel mai mare producător chinez de turbine eoliene vrea să înceapă producţia în Bucureşti, la Faur.

„Recent, o misiune a Departamentului Afaceri Internaţionale a grupului chinez Sinovel a vizitat firma bucureşteană Faur. Cu acest prilej au avut loc discuţii cu managementul societăţii privind realizarea unor proiecte în domeniul energetic, în parteneriat cu firma bucureşteană”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ.

Directorul general al Faur, Mariana Hristea, a declarat agenţiei MEDIAFAX că firma chineză intenţiona să deschidă o fabrică. Vizitând Faur, chinezii au decis să producă în uzina bucureşteană.

„Vor să producă în fabrica noastră, pentru că au constatat că avem capacitatea necesară. Dacă perfectăm contractul cu ei vom face investiţii importante şi vom cumpăra linii de producţie noi”, a spus Hristea.

Ea a afirmat că negocierile sunt în derulare, iar un contract cu firma din China ar putea fi semnat în următoarele luni.

„Vor produce în parteneriat cu noi turbine eoliene. Ei vor veni cu know-how-ul, iar noi cu capacităţile de producţie”, a mai spus Hristea.

Grupul Sinovel operează în România două proiecte de capacitate medie şi intenţionează să-şi continue dezvoltarea prin construcţia de parcuri eoliene.

România este în plin boom eolian. Sistemul foarte atractiv de bonificaţie pentru producătorii de energie din astfel de surse a făcut ca în ultimii doi ani să se atragă investiţii de aproape 2 miliarde de euro în domeniu. La sfârşitul anului trecut erau instalaţi aproape 2.000 de MW eolieni, potrivit datelor Transelectrica.
La sfârşitul anului viitor capacitatea totală instalată va fi de 4.000 de MW iar Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni. Sistemul nu suportă, însă, mai mult de 5.000 de MW.

Miza investitorilor în eoliene este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități farte mici pentru......
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ești alocat, și ce poți face pentru o pensie mai bună. Diferențe de zeci de mii de lei
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ...
Peste 7,8 milioane de români contribuiau, obligatoriu, la finalul anului trecut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii ...
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi ...
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...