1EUR = 4.7491 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Cel mai mare proprietar străin de terenuri din România trece la culturile ecologice

Anul acesta, latifundiarul italian Martini Luciano, cel mai mare proprietar străin de terenuri din România, produce bio pe 1.500 de hectare.

02 iun, 2015 | | ECONOMICA.net

Emiliana West Rom SRL, compania controlată de omul de afaceri italian Martini Luciano are, începând din toamna anului trecut, certificat de producător ecologic pentru aproximativ 1.530 de hectare cultivate în localităţile Valcani şi Dudeştii Vechi. Compania exploatează în judeţul Timiş în jur de 12.000 de hectare de teren şi este, potrivit informaţiilor furnizate ECONOMICA.NET de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), al doilea cel mai mare beneficiar de subvenţii pe suprafaţă din România, după Constantin Duluţe, cel care exploatează terenul din Insula Mare a Brăilei, luat în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului. Luciano este şi străinul cu cea mai mare exploataţie din ţară.

Potrivit unor informaţii publicate de către Ministerul Agriculturii, Martini Luciano a obţinut de la BioAgriCert certificat de producător ecologic pentru peste 775 de hectare de soia,466 de hectare de floarea soarelui, 230,8 hectare de grâu şi pentru alte 36 de hectare încă necultivate. Totodată, compania este în anul trei de conversie pentru încă 20 de hectare de teren cultivate cu floarea soarelui. 

Al doilea beneficiar de subvenţii

Emiliana a încasat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în contul campaniei agricole 2014, subvenţii în valoare totală de 6,6 milioane de lei, în contextul în care producătorul a solicitat sprijin financiar pe schema de plată unică pentru 10.529 de hectare, pe care le deţine în judeţul Timiş.

În 2013, societatea deţinea peste 10.615 hectare pentru care a beneficiat de subvenţii în valoare de 7,6 milioane de lei. Menţionăm că valoarea subvenţiei pe suprafaţă a scăzut în 2014 la 156,9 euro pe hectar, faţă de 160,7 euro pe hectar în 2013.

Citeşte şi S-au schimbat latifundiarii. Un italian ajunge pe poziţia a doua în locul lui Adrian Porumboiu

Emiliana West Rom a fost înfiinţată în 2010 şi activează in zona Dudestii-Vechi - Valcani - Teremia. "Majoritatea terenului este în proprietatea noastră. Cred că sunt în jur de 10.000 de hectare", declara anul trecut pentru ECONOMICA.NET un oficial al companiei.

Citeşte şi Primii 10 beneficiari de subvenţii agricole, acuzaţi de nereguli: APIA le-a dat mai puţini bani decât au cerut

De asemenea, pe site-ul societăţii se menţionează că Emiliana West Rom, cu afaceri în prelucrarea grăsimilor vegetale, agricultură, zootehnie şi depozitare administrază şi cultivă aproximativ 12.000 de ha, din care circa 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Compania în care s-au investit peste 30 de milioane de euro, a raportat în 2013 o cifră de afaceri netă de peste 31,2 milioane de lei şi pierderi nete de 3,1 milioane de lei. Societatea are 87 de angajaţi.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO