Cel mai nou „paradis fiscal” apare pe Dunăre. „Preşedintele” Liberland susţine că nu mai poate fi oprit

Vit Jedlicka, preşedintele autoproclamat al Liberland, o utopie libertariană care încearcă să revendice şapte kilometri pătraţi de teren viran pe frontiera dintre Croaţia şi Serbia, spune că a obţinut susţinerea politică necesară pentru a înfiinţa ţara fără taxe şi reglementări în inima Europei. Dacă se va dovedi pur optimism sau Liberland va deveni realitate, rămâne de văzut.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 21:02
Cel mai nou

În urmă cu un an, cehul Vit Jedlicka, împreună cu doi susţinători, au înfipt un steag în Gornja Siga, pe malul nisipos al Dunării, şi au proclamat un nou stat suveran, Liberland, pe un petec de teren de şapte kilometri pătraţi care face obiectul unei dispute vechi de 25 de ani între Croaţia şi Serbia – niciuna dintre cele două ţări nu este dispusă să revendice oficial pământul. Zona este nelocuită, iar singura construcţie este o cabană abandonată. Jedlicka vrea să fondeze un stat libertarian pe malul Dunării, fără reglementări şi taxe.

Un an mai târziu, Liberland a primit peste 400.000 de solicitări de cetăţenie, are sprijinul a numeroase organizaţii libertariene din întreaga lume şi chiar o bere naţională. Grănicerii croaţi au prevenit în mai multe rânduri pătrunderea „coloniştilor” libertarieni în Gornja Siga, însă Jedlicka este convins că are suficienţi susţinători şi a obţinut destul sprijin politic pentru a ocupa pământul dorit.

Într-un interviu acordat The Independent, „preşedintele” susţine că un grup de doritori de cetăţenie în Liberland au în plan să forţeze pătrunderea în Gornja Siga în număr atât de mare încât poliţia de frontieră „nu va putea face nimic să îi oprească”.

„L-au transformat în pământul nimănui”, comentează Jedlcika făcând referire la disputa dintre Croaţia şi Serbia, care nu vor să stabilească cui îi revine de drept terenul de şapte kilometri pătraţi.

După fondarea Liberland, pe 13 aprilie 2015 – aniversarea zilei de naştere a lui Thomas Jefferson – poliţia de frontieră din Croaţia a început să patruleze teritoriul contestat, iar mai multe grupuri de persoane care încercau să pătrundă în zonă au fost arestate.

Jedlicka a petrecut ultimul an călătorind pentu a se întâlni cu politicieni din întreaga lume. Liberland şi-a creat şi un site unde invită oamenii nemulţumiţi de prestaţiile guvernelor din propriile ţări se pot înscrie şi pot face donaţii.

„Este bine că Croaţia a închis frontiera. Aveam nevoie de încă un an pentru a descoperi tot ce avem de făcut pentru a avea grijă de propriile graniţe, pentru a încheia un acord cu o agenţie privată de securitate şi pentru a vedea exact ce trebuie să facem. Suntem mulţumiţi de ceea ce face Croaţia, ne protejează graniţele de alte interese care au pus ochii pe acest teritoriu”, a declarat Jedlicka pentru The Independent.

În vară, preşedintele vrea să organizeze o sărbătoare a Liberland pe un câmp din apropierea zonei contestate şi speră ca întâlnirea să galvanizeze mulţi susţinători. „Va fi un eveniment media important. Vrem să invităm 5.000 de oameni. Vor participa cei mai importanţi artişti care susţin Liberland şi avem deja sprijinul a doi-trei organizatori importanţi de evenimente din regiune”.

„Atunci ar putea fi timpul să ocupăm cu adevărat acest teritoriu (…) Nu au cum să oprească intrarea a 5.000 de oameni”.

Întrebat dacă îndeamnă la o ocupare a teritoriului prin folosirea forţei, Jedlicka insistă că doreşte doar ca Croaţia să le permită participanţilor la festival să intre în zona contestată.

„Nu există nicio ţară de unde să nu fi primit cereri de cetăţenie. Nu aveam pe nimeni din Panama, însă apoi am reuşit să ajung acolo şi să desemnez un reprezentant, iar acum avem mulţi aplicanţi panamezi”, spune preşedintele amator.

El promite că Liberland va avea doar cinci legi, iar singurele responsabilităţi ale aparatului de stat vor fi justiţia, siguranţa şi diplomaţia. Plata taxelor va fi pe bază de voluntariat, marijuana şi armele de foc vor fi la liber şi nu va exista limită de viteză. Practic, fiecare va putea face ce vrea atât timp cât nu le face rău altora.

Jedlicka pariază că serviciile financiare vor fi principala marfă de export a Liberland, urmate de bere. El vrea să creeze o nouă cripto-monedă, de tipul Bitcoin, şi nu se arată descurajat de ostilitatea manifestată în ultima vreme faţă de paradisurile fiscale, mai ales după dezvăluirile Panama Papers.

„Suntem adepţi convinşi ai paradisurilor fiscale, deoarece sunt deja prea multe iaduri fiscale pe planetă. Vrem să fim pionieri în dezvoltarea de tehnologii care vor transforma statul tradiţional într-un concept depăşit”, spune fondatorul Liberland.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan estimează că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât precendenta din punct de vedere al termoficării
Nicuşor Dan estimează că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât precendenta din punct de vedere al termoficării
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că iarna 2022 - 2023 va fi mai bună decât precedenta din punct de vedere al termoficării, mizând în acest sens pe înlocuirea a 30 de......
Polonia a pus punct acordului de aprovizionare cu gaze ruseşti după disputa privind plata în ruble
Polonia a pus punct acordului de aprovizionare cu gaze ruseşti după disputa privind plata în ruble
Autorităţile de la Varşovia au anunţat luni că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin ...
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor – sondaj
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor – sondaj
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor, majoritatea estimând creşteri de preţuri cuprinse ...
Zelenski cere „sancţiuni ‘maxime” la Davos împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru ţara sa
Zelenski cere „sancţiuni ‘maxime” la Davos împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru ţara sa
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru ţara sa, 'sancţiuni 'maxime' împotriva ...