Leul, aproape de cel mai slab nivel din istorie. Euro se apropie de 4,37 lei

Banca Nationala a României (BNR) a afisat astazi un curs de referinta de 4,3672 lei/euro în timp ce dolarul a fost cotat la 3,3478 lei/dolar.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 11:06
Leul, aproape de cel mai slab nivel din istorie. Euro se apropie de 4,37 lei

Este al doilea cel mai slab nivel al leului din istorie. La 30 iunie 2010, Moneda naţională a atins minimul istoric de 4,3688 unităţi pentru un euro.

Ieri, BNR a anunţat un curs de referinţă de  4,3608 lei pentru euro şi  3,3375 lei pentru un dolar.

Referinţa pentru francul elveţian a urcat joi cu 0,38 bani, la 3,6063 lei/franc elveţian.

Cursul de schimb a deschis şedinţa interbancară de joi peste 4,37 lei/euro, după ce, potrivit dealerilor, în cursul nopţii, pe piaţa din SUA cotaţiile au urcat până la 4,3710 – 4,3730 lei/euro, ca urmare a întăririi dolarului în raport cu euro, mişcare care a determinat corecţii semnificative şi pentru valutele din regiune.

La deschiderea şedinţei de la Bucureşti cursul a început să scadă, întrucât jucătorii se aşteaptau ca BNR să intervină indirect pentru a tempera deprecierea leului.

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa locală a fost redus în prima parte a sesiunii, iar revenirea leului a fost corelată cu recuperarea valutelor din regiune, deşi în ultima perioadă evoluţia monedei naţionale nu s-a potrivit cu cele ale monedelor din regiune. Leul a rezistat în faţa presiunilor de depreciere spre sfârşitul anului 2011 şi la începutul acestui an.

„Nivelurile rezervei valutare de pe parcursul ultimelor luni sugerează că fluxurile speculative au ocolit leul în mare parte”, reise dintr-o analiză ING Bank.

Primele operaţiuni din şedinţa de joi de la Bucureşti au fost realizate la 4,3700 – 4,3720 lei/euro, cu 0,45 – 0,55 bani peste ultimele cotaţii de miercuri, de 4,3655 – 4,3665 lei/euro.

În jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,3665 – 4,3684 lei/euro, foarte aproape de nivelurile de la finalul şedinţei de miercuri. Ulterior, cursul a început să urce, iar la jumătatea zilei băncile cotau euro la 4,3715 – 4,3725 lei.

Băncile comerciale au practicat joi dimineaţă dobânzi de 1,59% – 2,09% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, apropiate de cele de miercuri. În schimb, au urcat uşor dobânzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 1,88% – 2,39% la 1,93 – 2,43%.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana anunță deschiderea unui nou restaurant, de această dată în afara......
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...