Cel mai spectaculos nod rutier din România intră în linie dreaptă – FOTO

Constructorul austriac PORR are undă verde pentru finalizarea nodului Turda, blocat anterior de o plantaţie de arbori – minune Paulownia. Situat la intersecţia dintre două autostrăzi şi un drum naţional, acesta va fi cel mai spectaculos nod rutier din România, potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, care a postat imagini de pe şantier.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 21:22
Cel mai spectaculos nod rutier din România intră în linie dreaptă - FOTO

După îndelungi tergiversări şi blocaje birocratice, plantaţia de Paulownia din nodul Turda este istorie. Cel mai spectaculos nod rutier din România, parte a lotului 4 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda (constructor Porr), a intrat acum în linie dreaptă, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură.

Originar din Asia, Paulownia, cunoscut şi sub denumirea de copacul Păsării Pheonix, este arborele de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Cultivat în condiţii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani, putând fi recoltat.

Plantaţia de Paulownia de la Turda se afla pe breteaua imensă poziționată cel mai la nord (foto jos), care preia traficul de pe A10 și îl duce spre Cluj, potrivit API.

Conform surselor Asociaţiei, şi ultimul blocaj major de pe lotul 4 este aproape de a fi eliminat, CNAIR şi constructorul stabilind condiţiile pentru implementarea soluţiei tehnice pentru zona Lacului Stejeriş.

„Prin urmare, în acest moment, toate semnalele pe care le avem indică lunile octombrie-noiembrie 2017 pentru finalizarea acestui lot. Aşadar, la finalul toamnei, vom avea conexiune directă pe autostradă între localităţile Aiud şi Turda pentru că va fi dat în folosinţă şi lotul 3 al Autostrăzii A10 (constructor Tirrena Scavi)”, estimează reprezentanţii API.

Cu alte cuvinte, aceştia spun că vom putea circula pe autostradă neîntrerupt de la Cluj-Napoca (Gilău) şi până la Aiud, eliberând DN1 de traficul infernal dintre aceste două oraşe.

Contractul pentru construirea celor 16 kilometri ai lotului 4 din Autostrada Sebeş – Turda a fost atribuit companiei austriece PORR în aprilie 2014 şi este în valoare de 470 de milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în mai 2014 iar termenul iniţial de finalizare a acestora era martie 2016. Gradul de execuţie a lucrărilor este de circa 71% iar termenul actualizat pentru finalizarea lor este septembrie 2017, conform informaţiilor actualizate pe luna iunie de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Puteți viziona filmarea din dronă a nodului A10-A3-DN1 şi aici: https://www.youtube.com/watch?v=ydxOkztza40

Te-ar mai putea interesa și
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare mare, uneori dispecerul stă la masă și se plictisește”
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare ...
Punctualitatea celor 1.000 de trenuri care circula zilnic în Elveția este bine cunoscută, dar puțini știu că acest lucru este posibil datorită unei soluții de management al traficului......
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul va ajunge la acelaşi preţ cu euro
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul ...
Ultimele prognoze anunţate de BNR asupra inflaţiei schimbă şi viziunea economiştilor şefi asupra dobâzii cheie şi ...
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul continent
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul ...
Din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate (LNG) ajung în Europa, iar potențiala reducere a livrărilor de gaze rusești ...
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat ...