Cel puţin 25 de morţi în violenţele din Egipt

Douăzeci şi cinci de persoane au murit în violenţele din Egipt, dintre care 19 în confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere miercuri seara de către armată, au anunţat presa oficială şi surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 06 iul. 2013, 08:25
Cel puţin 25 de morţi în violenţele din Egipt

Două persoane au murit vineri seara şi alte 70 au fost rănite în apropierea pieţii Tahrir din Cairo, unde se confruntau susţinători şi opozanţi ai lui Morsi, a anunţat televiziunea publică.

Potrivit postului de televiziune, cadavrele au fost duse la un spital de campanie din emblematica piaţă a capitalei egiptene.

Armata egipteană a anunţat că va interveni pentru a separa protestatarii în apropierea pieţei Tahrir. „Nu vom participa. Misiunea noastră este de a proteja vieţile manifestanţilor”, a afirmat colonelul Ahmed Ali. „Armata va interveni pentru a separa” cele două tabere, a adăugat el.

În plus, agenţia oficială Mena a declarat că 12 persoane au murit şi alte 460 au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii lui Morsi.

Un oficial din cadrul serviciilor medicale din oraşul de coastă a precizat pentru agenţie că majoritatea deceselor au fost provocate de gloanţe şi alice.

În Assiut (sud), o persoană a murit în ciocnirile dintre susţinătorii fostului şef al statului şi forţele de ordine, care au provocat, în plus, 19 răniţi, potrivit aceleiaşi surse.

Anterior în cursul zilei, patru manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri cu forţele de ordine în faţa sediului Gărzii Republicane, în apropiere de palatul prezidenţial, potrivit agenţiei.

Un jurnalist al AFP a văzut la faţa locului două cadavre acoperite cu un cearşaf alb şi un al treilea cu un glonţ în cap.

Plecaţi dintr-o moschee din Nasr City, la periferia Cairo, mii de manifestanţi islamişti au defilat în faţa Gărzii Republicane, cu sediul în apropierea palatului prezidenţial.

Ei au încercat să suspende de sârma ghimpată din jurul clădirii o fotografie a fostului şef de stat, sfidând în două rânduri avertizările soldaţilor, înainte de declanşarea focurilor de armă.

Cele două tabere au tras cu arme automate, potrivit jurnalistului, generând panică, oamenii îndreptându-se în toate direcţiile, printre gloanţe, mulţi răniţi zăcând pe jos.

Islamiştii au organizat „vinerea refuzului” „loviturii de stat militare” şi „statului poliţienesc” care a arestat numeroşi lideri ai Fraţilor Musulmani, confreria din care provine Mohamed Morsi, el însuşi deţinut de către armată.

Tabăra adversă a mobilizat, la rândul său, mii de manifestanţi în piaţa Tahrir pentru a „apăra revoluţia din 30 iunie”, o aluzie la ziua în care au avut loc importante manifestaţii împotriva preşedintelui demis.

În acelaşi timp, cinci poliţişti au fost ucişi de persoane înarmate în Sinai (nord-est), la scurt timp după moartea, în cursul zilei, a unui militar în această regiune instabilă, de la frontiera cu Gaza şi Israel, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...