Cel puţin 74 de morţi, în urma unor atentate comise în Irak

Mai multe atacuri comise în cursul zilei de duminică în Irak au provocat moartea a 74 de persoane şi rănirea a altor peste 300 în mai multe zone din ţară, au anunţat duminică autorităţile irakiene, citate de AFP.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 06:56
Cel puţin 74 de morţi, în urma unor atentate comise în Irak

Aceste atacuri, dintre care cel mai sângeros a vizat un baraj al armatei, ridică la 82 numărul morţilor în violenţele din Irak de la începutul lui septembrie. Aceasta este ziua cea mai sângeroasă din 16 august, când au murit 82 de persoane.

La Nassiriya, la 300 de kilometri sud de capitala irakiană, o bombă amplasată într-o maşină staţionată în apropierea consulatului onorific al Franţei a explodat în jurul orei locale 09.00 (09.00 ora României), potrivit unei surse diplomatice franceze.

Consului onorific nu se afla în clădire în momentul deflagraţiei. Potrivit site-ului de Internet al municipalităţii, o persoană a murit şi o alta a fost rănită.

În acelaşi oraş, un atentat cu maşină-capcană comis în faţa unui hotel s-a soldat cu doi morţi şi doi răniţi, potrivit directorului spitalului municipal şi unei surse din cadrul forţelor de securitate.

Atacul cel mai sângeros s-a produs în cursul dimineţii într-o piaţă situată în apropierea mausoleului imamului şiit Ali al-Sharki, din sudul Irakului, unde au explodat două maşini-capcană.

Prima a explodat într-o piaţă aglomerată, iar a doua la sosirea echipelor de salvare. Paisprezece persoane au fost ucise şi alte 60 au fost rănite, potrivit doctorului Ali al-Alaa din cadrul serviciilor sanitare ale privinciei Missane.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, persoane necunoscute au deschis focul împotriva unui punct de control al armatei, în apropiere de Balad, oraş situat la 70 de kilometri nord de Bagdad. La sosirea întăririlor, o bombă amplasată pe marginea drumului a explodat.

În total au fost ucişi 11 soldaţi şi alţi opt au fost răniţi, potrivit unui colonel şi unei surse medicale de la spitalul din Balad.

La primele ore ale dimineţii, o bombă a explodat în apropiere de Kirkuk (nord), în parcarea sediului North Oil Company, compania petrolieră publică ce exploatează hidrocarburile în nordul ţării.

Şapte persoane au murit şi alte 17 au fost rănite, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la un spital din vecinătate.

Alte două atentate au fost comise în centrul Kirkuk, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 70, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la spitalul din oraş. Un corespondent al AFP a văzut numeroase maşini distruse şi clădiri ale autorităţilor provinciale avariate din cauza exploziei. Străzile erau pustii.

Alte patru atentate cu maşină capcană au ucis el puţin 18 persoane şi au rănit alte 66, ridicând bilanţul seriei de atacuri survenite de sâmbătă seară în Irak ka 74 de morţi.

Alte atacuri au fost semnalate la vest de Kirkuk, Tuz Khurmatu, Tal Afar, Samarra, Taji şi Baaquba.

La Basra, în sudul ţării, trei persoane au murit şi cel puţin alte 20 au fost rănite în explozia unei maşini-capcană. .

Seria de atacuri petrecute în Irak de sâmbătă seară care s-a soldat până la această oră cu 74 de morţi şi peste 300 de răniţi are loc într-un context de tensiuni religioase şi politice, condamnarea la moarte a vicepreşedintelui sunnit Tarek al-Hashemi fiind cea mai recentă expresie a acestora. Hashemi a fost găsi vinovat pentru comandarea a două crime, însă acesta contestă acuzaţiile care îi sunt aduse şi denunţă o procedură influenţată politic.

Vicepreşedintele irakian Tarek al-Hashemi a fost condamnat la moarte

Justiţia irakiană l-a condamnat la moarte duminică în contumacie pe vicepreşedintele Tarek al-Hashemi, unul dintre principalii lideri sunniţi şi ţării, pentru uciderea unei avocate şi a unui general, relatează AFP.

Secretarul particular al lui Tarek al-Hashemi, care este şi ginerele său, a fost, de asemenea, condamnat la moarte.

Hashemi era judecat împreună cu câţiva membri a gărzii sale pentru 150 de capete de acuzare, în special uciderea a şase judecători şi a mai multor oficiali de rang înalt, între care directorul general al Ministerului pentru securitate naţională.

El şi secretarul său au fost condamnaţi la moarte pentru asasinarea unei avocate şi a generalului Talib Belassim.

„Dovezile prezentate curţii împotriva lui Tarek al-Hashemi şi (a secretarului său) Ahmed Qahtan au fost suficiente pentru ca cei doi să fie condamnaţi la moarte”, a declarat preşedintele tribunalului la citirea sentinţei.

„Curtea îi condamnă la moarte prin spânzurare”, a adăugat magistratul.

Tarek al-Hashemi s-a refugiat din aprilie în Turcia, care refuză să îl extrădeze.

El denunţă de mai multe luni o procedură în scopuri pur politice, care se înscrie în cadrul conflictului ce opune familia sa politică, blocul Iraqiya dominat de sunniţi, premierului şiit Nuri al-Maliki, pe care îl acuză de autoritarism.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...