Cele 5 sfaturi ale BCR pentru cei ce vor credite ipotecare şi imobiliare în lei

13 08. 2013
faliment_01398600_97787400

Specialiștii BCR în creditare ipotecară și imobiliară au identificat 5 sfaturi practice pe care le recomandă clienților.

1. Negociază prețul imobilului în Lei, cu vânzătorul casei.

2. Dacă ai înaintat deja cererea pentru un credit Prima Casă în Euro, cere bancherului soluţii viabile pentru finalizarea dosarului prin trecerea la un credit Prima Casă în lei, sau contractarea unui credit ipotecar standard.

3. Solicită aprobarea financiară a creditului, pentru o mai mare siguranță. BCR aprobă creditul Prima Casă înainte de găsirea locuinţei (ai 120 zile în care  poți căuta locuința dorită).

4. Cere ajutor să te încadrezi la suma creditului pe care dorești să îl contractezi, cu până la 3 coplătitori pentru creditul Prima Casă, cu condiția ca, la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât și coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.

5. Caută oferta cu o dobândă mai mică dacă administrezi salariul prin bancă. Clienţii BCR beneficiază de o dobândă de 6,82%/an, formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă redusă de 2,3% pe an. Clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR, beneficiază de o marjă a dobânzii de 2,5%.

Creditul Prima Casă „îşi păstrează în continuare atractivitatea pentru tineri și familiile tinere, pentru că poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 ani, beneficiază de un avans mimim de 5%, iar comisionul de analiză a creditului este 0″, la BCR, conform specialiștilor băncii.

Tendința susținută de scădere a dobânzii de politică monetară a BNR se va vedea în dobânzile interbancare, iar cotația indicelui ROBOR la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, estimează analiștii BCR.

„Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoși furnizați pieței de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda națională. Ieftinirea creditului în lei va continua și am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm ca într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăși 50% din totalul creditului neguvernamental”, a comentat Eugen Sinca, analist şef la BCR.