Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi

Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi, printre care se regăsesc actualul preşedinte CA - director general Mihai Fercală, dar şi fostul arbitru de fotbal în divizia A Constantin Frăţilă, care este în conflict de mai mult timp cu conducerea SIF.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 17:41
Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi

Fercală este preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al SIF Transilvania încă din 1992.

Alături de Fercală şi-au mai depus candidatura încă cinci din cei şapte actuali administratori ai SIF Transilvania, printre care vicepreşedintele CA, Floriean Firu, şi Gheorghe Lutac, Ştefan Szabo, Petru Mihalcea şi Răzvan Găvăneanu. Găvăneanu este administrator provizoriu din luna decembrie a anului trecut, când a preluat locul vancat în urma demisiei lui Valentin Raţă.

Răzvan Găvăneanu este fiul omului de afaceri Corneliu Găvăneanu, care deţine Metaltrade şi porturile Docuri şi Bazinul Nou din Galaţi. Răzvan Găvăneanu a început să activeze în cadrul SIF Transilvania în luna septembrie a anului trecut, iar până la finele lunii noiembrie a fost analist de investiţii.

Potrivit raportului anual al societăţii de investiţii financiare, la finele anului trecut cei şapte administratori SIF Transilvania deţineau împreună 0,53% din acţiuni. Cele mai importante pachete erau la preşedintele CA şi directorul general Mihai Fercală (0,18%) şi la vicepreşedintele CA Floriean Firu (0,14%).

Pentru un loc în Consiliul de Administraţie candidează şi Gabriela Alexe, care îl reprezintă pe fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă în CA-urile de la firmele COMCM Constanţa (CMCM) şi sucursala acesteia Scut Constanţa.

Frăţilă şi-a depus şi el candidatura pentru un loc în Consiliul societăţii de investiţii financiare.

Între Frăţilă şi SIF Transilvania au apărut în 2011 o serie de divergenţe privind controlul Scut. Frăţilă susţinea că deţine indirect controlul Scut, prin participaţia de la COMCM şi cea de la Scut.

El a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie la COMCMdin 2007 până în aprilie 2011, iar în aprilie – iulie 2011 a fost membru în CA. În luna iulie a anului trecut, Fraţilă a fost revocat din Consiliul de Administraţie, în urma divergenţelor cu SIF Transilvania.

Alţi candidaţi sunt brokerii Ciprian Zah şi Nicoleta Laura Bănică, angajaţi la SSIF Broker, şi Răzvan Lefter, trader la Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj.

Zah lucrează la SSIF Broker din august 2008, iar în perioada martie 2010 – februarie 2012 a fost vicepreşedinte CA al Bursei de la Bucureşti.

Al doilea reprezentat al SSIF Broker, Nicoleta Laura Bănică, este angajată la SSIF Broker din acest an şi este director vânzări la Departamentul Clienţi Instituţionali. Ea lucrează în piaţa de capital din 2005, când a început să lucreze la Divizia Pieţe de Capital din cadrul ING Bank (2005 – 2007). Bănică s-a mutat, apoi, la KBC Securities (2007 – 2010), devenită ulterior Swiss Capital, iar din 2010 până în 2012 a lucrat la UniCredit CAIB Securities, care s-a retras anul trecut din activitatea de brokeraj.

Răzvan Lefter, de la Swiss Capital, este în prezent membru în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în iulie 2012. Consiliul ales atunci este suspendat în prezent în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă într-un proces în care unii mici acţionari ai SIF Muntenia au contestat schimbarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor.

Lefter lucrează la Swiss Capital din noiembrie 2011, după ce anterior a fost la EFG Eurobank Securities (ianuarie 2007 – noiembrie 2011), ING Bank atât în România, cât şi Olanda, (octombrie 2003 – decembrie 2006).

Pe lista de candidaţi figurează şi investitorul Cătălin Mancaş. Şi el se regăseşte alături de Lefter în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în iulie 2012. În perioada 2008 – septembrie 2011, Mancaş a fost angajat la firma de brokeraj Romcapital, iar între 2007 şi 2008 a fost directorul general al firmei de brokeraj Grupul de Intermediere Financiară, preluată apoi de Romcapital.

Alţi candidaţi sunt fostul preşedinte al CSSPP Mircea Oancea, în prezent director general adjunct în cadrul instituţiei, şi Radu Crăciun, directorul general adjunct al administratorului de fonduri private de pensii Eureko.

Oancea candidează în prezent şi pentru un loc în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova, unde alegerile urmează să aibă loc pe 4/5 aprilie, cu două săptămâni mai repede decât la SIF Transilvania.

Lista candidaţilor este completată de Dumitru Carapiti, membru în Consiliul de Supraveghere al operatorului portuar Socep, controlat de verii Niculae şi Ioan Duşu, proprietarii producătorului de BCA Celco Constanţa.

Acţionarii SIF Transilvania urmează să discute pe 20/21 aprilie o propunere a actualului Consiliu de Administraţie cu privire la trecerea societăţii de investiţii financiare la sistemul dualist de conducere cu Consiliu de Supraveghere şi Directorat, în loc de Consiliu de Administraţie şi directori general şi adjunct.

Chiar dacă propunerea de schimbare a sistemului de conducere va fi aprobată, acţionarii trebuie să aleagă tot şapte membri în Consiliu.

În aceeaşi zi, acţionarii sunt convocaţi să voteze şi propunerea Consiliul de Administraţie privind distribuirea unui dividend brut de 0,175 lei, uşor peste nivelul de anul trecut, de 0,1712 lei/acţiune. Astfel, acţionarii ar urma să încaseze 90% din profitul record înregistrat anul trecut de societatea de investiţii financiare, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Din datele obţinute de SIF Transilvania de la Depozitarul Central, la finele anului trecut un pachet de 9,77% din acţiuni societăţii era deţinut de 6,83 milioane de persoane care au fiecare mai puţin de 100 de acţiuni.

Astfel, 7,02 milioane de români controlau 67,82% din acţiuni, iar 2.029 de persoane fizice străine aveau 0,62%. Firmele şi fondurile de investiţii din România deţineau 17,6% din titluri, iar persoanele fizice străine aveau cumulat 14,58%.

Acţiunile SIF Transilvania au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,6%, la 0,748 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de aproape 817 milioane lei (185,8 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...