Cele două reactoare cu tehnologie americană care se vor construi la Kozlodui vor costa 14 miliarde de dolari

Ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev, a declarat că se așteaptă ca cele două reactoare planificate la centrala nucleară Kozlodui, care utilizează tehnologia AP1000 de la Westinghouse Electric, să coste în total până la 14 miliarde de dolari, potrivit relatărilor din presă.
Mihai Nicuţ - mie, 14 feb. 2024, 13:30
Cele două reactoare cu tehnologie americană care se vor construi la Kozlodui vor costa 14 miliarde de dolari

Compania americană Westinghouse Electric Co. va veni în martie cu un raport cu un preț orientativ al reactoarelor, a declarat Radev la semnarea unui acord de cooperare în domeniul energiei nucleare între SUA și Bulgaria.

Acordul de cooperare vizează construcția de instalații nucleare la centrala nucleară de la Kozlodui, precum și schimbul de expertiză, tehnologie și cercetare. „Vom dezvolta o viziune comună pentru dezvoltarea nucleară și pentru a renunța la carbon”, a subliniat Radev. Potrivit acestuia, pe lângă începerea construirii unităților VII și VIII pe un nou amplasament al centralei nucleare existente în apropiere de Kozlodui, Bulgaria va lucra cu SUA și la implementarea și dezvoltarea de tehnologii nucleare inovatoare, nu doar în ceea ce privește întregul ciclu de combustibili, ci și pregătirea personalului care va fi necesar pentru construcția și exploatarea noilor instalații nucleare.

Radev a mai spus că se așteaptă ca proiectul pentru cele două noi reactoare să ducă la prețuri la electricitate mai mici de 65 de euro pe MWh.

Cinci companii și-au manifestat interesul pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000 de la Westinghouse Electric la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria, a anunțat compania de proiect Kozlodui NPP-New Build.

Prima nouă centrală AP1000 ar trebui să fie operațională înainte de 2035, Westinghouse urmând să supervizeze autoritatea de proiectare generală, delegând în același timp responsabilități pentru proiectarea sistemelor și clădirilor individuale ale centralei.

În decembrie, parlamentul bulgar a aprobat o propunere guvernamentală de a injecta până la 1,5 miliarde de leva (834,7 milioane de dolari) în centrala nucleară Kozlodui pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000.

Guvernul bulgar a semnat cu Westinghouse un acord pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024 şi, în iunie, a semnat cu acelaşi consorţiu un contract preliminar pentru construirea noului reactor tip AP-1000.

Kozlodui, singura centrală nucleară din Bulgaria, exploatează în prezent două reactoare VVER-1000 de concepție rusească, cu o capacitate de 1. 000 MW fiecare, ale căror licențe de funcționare urmează să expire în 2027 și, respectiv, 2029.

Centrala atomică de la Kozlodui se află la câţiva kilometri de graniţa Bulgariei cu România şi la 249 de kilometri de Bucureşti

Te-ar mai putea interesa și
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Mai mulţi oficiali de la Rezerva Federală americană au declarat miercuri că "se apropie" momentul în care dobânzile vor fi reduse, în contextul îmbunătăţirii traiectoriei inflaţiei şi a......
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
O delegaţie turcească, din care au făcut parte inclusiv miniştrii Afacerilor Externe, Apărării şi Energiei, a vizitat ...
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul acesta. Acum două luni dădea ca sigur începutul lunii decembrie
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul ...
Proiectul centralei de la Iernut ar putea fi pus în funcţiune în luna decembrie a acestui an, în timp ce Grupul 5 de ...
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului de energie electrică ...