Cele mai fascinante mărci pentru români. Un brand comunist intră în top 10

Economica.net
19 07. 2012
ciocolata_rom_resize_59104000

O singură marcă românească şi-a făcut anul acesta loc în clasamentul celor mai fascinante branduri în opinia românilor, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Unlock Market Research. Este vorba de marca de ciocolată ROM. Cunoscută românilor încă de pe vremea ceuşistă, ROM a făcut într-un singur an un salt spectaculos de la poziţia 28 la poziţia a-8-a.  Cu un an în urmă, în  top 10 cele mai fascinante branduri pentru Români intrau alte două mărci autohtone: Pro TV (poziţia 3) şi Murfatlar (poziţia 9). Acestea se regăsesc acum pe locurile 27 şi respectiv 14.

În clasamentul Unlock Market Research se mai regăsesc Heidi (15), Radio Zu (33), Gerovital (36), Radio Guerrilla(37) şi Napolact (45). “Constatăm o dinamică mai mult decât interesantă de la un an la altul. Unele mărci au strălucit mai puternic în 2012 comparativ cu 2011 şi au împins la baza topului mărcile care nu au «fascinat» la fel de mult în acest an”, arată Adina Vlad, Managing Partner, Unlock Market Research. Potrivit acesteia, topul de fascinaţie nu are legătură cu puterea mărcii în piaţă, din acest motiv în top nu întâlnim întotdeauna cele mai bine vândute sau mai influente branduri.  

Ca şi anul trecut, pe prima poziţie în topul celor mai fascinante 50 de branduri este Ferrari, urmat de  Jack Daniel’s, Axe, Durex, Stella Artois, Heineken, Harley-Davidson, Rom, Porsche şi Zara. Cu un an în urmă, primele 1 poziţii erau ocupate de Ferrari, Discovery, Pro TV, Facebook, Porsche, Heineken, Stella Artois, Swatch, Murfatlar şi Harley davidson.

Ediţia Branduri Fascinante 2012 a fost realizată pe un eşantion reprezentativ urban, de 600 de respondenţi, prin metoda intervievării telefonice. Respondenţii au evaluat brandurile din câte 4 categorii de produse, prin raportare la o serie de atribute pragmatice şi emoţionale, definitorii pentru fascinaţie. În urma acestei evaluări, pentru fiecare brand a fost calculat un indice al fascinaţiei.