Cele mai inovatoare companii în 2021. SUA domină topul, în timp ce firmele tech se luptă cu retailerii pentru primele poziții

Companiile din domeniul tehnologiei, Apple, Alphabet (Google) și Amazon ocupă primele trei poziții în clasamentul celor mai inovatoare 50 de companii din lume în 2021, potrivit studiului realizat de o companie de consultanță.
Lidia Neagu - lun, 26 iul. 2021, 22:04
Cele mai inovatoare companii în 2021. SUA domină topul, în timp ce firmele tech se luptă cu retailerii pentru primele poziții

Nu s-au înregistrat prea multe schimbări în clasamentul primilor zece inovatori. Apple și Alphabet, compania mamă a Google, rămân pe primele două locuri. Dar, pe lângă cele 33 de companii prezente și anul trecut, lista din 2021 conține 12 companii care au revenit în top 50 după o absență de cel puțin un an, și 5 firme care sunt noi în clasament.

Pozițiile următoare în clasament sunt ocupate de Microsoft și Tesla, în urcare cu 6 poziții, urmate de Samsung și IBM. Compania chineză Huawei a ajuns pe locul 8, de pe 6 anul trecut, iar pe poziția a noua se găsește compania Sony, potrivit studiului realizat de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG).

Pfizer este una dintre cele patru companii producătoare de vaccinuri anti Covid-19 care reușește să revină în clasament și o face direct pe locul 10. Johnson & Johnson se află pe locul 20 (în urcare de pe locul 26), Moderna reușește să pătrundă pentru prima oară în clasament, pe locul 42, iar AstraZeneca pe locul 49, tot ca New Entry.

Revenind la clasamentul general, într-o industrie complet diferită, Toyota a ocupat locul 21 pe lista din acest an, în urcare cu 20 de locuri față de clasamentul din anul precedent. Acest salt masiv poate fi explicat de recenta investiție de 400 de milioane de dolari într-o companie care urmează să construiască mașini electrice zburătoare.

Deși ne gândim adesea că cercetarea și dezvoltarea și inovarea sunt sinonime, prima este doar o tehnică de inovare care a ajutat companiile să câștige un loc pe listă. Alte companii au inovat în moduri diferite, cum ar fi simplificarea proceselor pentru a crește eficiența.

De exemplu, în 2021, Coca-Cola a efectuat o analiză a portofoliului său de băuturi și a sfârșit prin a-și reduce lista de mărci la jumătate, de la 400 la 200 de mărci globale. Această abilitate de a reduce și de a pivota ar putea fi un motiv pentru care a urcat cu 20 de poziții față de 2020.

În funcție de industrie, cele mai inovatoare companii sunt cele tehnologice și cele de bunuri de larg consum și servicii, fiecare cu o cotă de 32%, urmate apoi de industria de Healthcare (20%), Transport și Energie (12%), și Telecomunicații (4%).

Inovația creează valoare
După cum indică clasamentul din acest an, inovarea vine în multe forme. Dar, deși nu există o abordare universală, există o tendință destul de consistentă în materie de inovare – legătura dintre inovare și valoare.

De fapt, conform datelor istorice ale BCG, corelația dintre valoare și inovare a devenit și mai puternică în ultimele două decenii. De exemplu, în 2020, un portofoliu care ar fi fost teoretic investit în cele mai inovatoare companii BCG ar fi avut o performanță cu 17% mai bună decât indicele MSCI World – ceea ce nu era cazul în 2005.

Și totuși, în ciuda valorii inovării, multe companii nu pot profita de beneficiile pe care le oferă inovarea, deoarece nu sunt pregătite să își extindă practicile inovatoare.

Cel mai semnificativ decalaj pare a fi în ceea ce BCG numește practici de inovare – lucruri precum managementul proiectelor sau capacitatea de a pune în aplicare o idee care să fie atât eficientă, cât și în concordanță cu o strategie globală.

Pentru a depăși acest obstacol, BCG spune că firmele trebuie să încurajeze o „mentalitate de echipă unică” pentru a crește colaborarea interdepartamentală și a alinia stimulentele echipelor, astfel încât toată lumea să lucreze pentru același obiectiv.

Topul este realizat în baza unui sondaj prin care sunt chestionați peste 1.600 de directori din industrii diferite, din întreaga lume, între septembrie-octombrie 2020, și ianuarie – februarie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...