Cele mai interesante 10 maşini electrice care vin în 2020

Maşinile electrice sunt de câţiva ani din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor, iar producătorii se întrec să dezvolte modele cu care să revoluţioneze modul în care călătoresc oamenii. Dacă până acum costul bateriilor i-a oprit pe mulţi să aleagă o maşină electrică, precum şi lipsa staţiilor de încărcare, acum aceste impedimente încep să dispară, iar piaţa este în creştere, chiar şi în România. 
Economica.net - sâm, 11 ian. 2020, 06:50
Cele mai interesante 10 maşini electrice care vin în 2020

Jurnaliştii de la publicaţia britanică Wired au relizat un top al celor mai interesante modele de autoturisme electrice care urmează să fie lansate în acest an şi pe care îl prezentăm mai jos:

1. Volkswagen ID.3

Volkswagen are un număr mare de mașini electrice care urmează să ajungă pe piaţă, dar acesta este poate cel mai important. Un ID.3 accesibil (se estimează că va costa de la puțin peste 30.000 de lire sterline), care va veni în trei versiuni, are în mod intenționat o asemănare puternică cu Golful. Într-adevăr, compania a descris maşina ca având  interiorul unui Passat și performanța unui Golf GTI. Modelul de bază are o autonomie de 330 km, în timp ce versiunea de top poate merge 550 km cu o singură încărcare.

2. Camionul Rivian R1T

Rivian, un start-up din SUA, va lansa acest camion pick-up cu cinci locuri la sfârșitul anului 2020, cu trei tipuri de baterie – 105kWh, 135kWh și 180kWh – care pot parcurge 370 km, 480 km și respectiv 600 km, cu o viteză maximă de 200 km/h. Tabloul de bord are un ecran tactil de 15,6 inci și un ecran tactil de 6,8 inci pentru pasagerii din spate. Pick-up-ul are un sistem cu tracțiune integrală care împarte puterea între patru motoare electrice, unul pentru fiecare roată. În partea din față există un portbagaj de 350 de litri, iar un spațiu de depozitare de 200 de litri se află sub bancheta din spate. Plaftorma lui Rivia R1T dezvoltă o putere maximă de 765 de cai și 1.120 de Nm.

3. Aston Martin Rapide E

Aston Martin a deschis deja comenzile pentru primul vehicul integral electric al său, deși cine îşi doreşte şi îşi permite această maşină trebuie să fie rapid, întrucât producția este limitată la 155 de unităţi. Maşina promite o viteză maximă de 250 km/h şi un pachet de baterii litiu-ion cu 5.600 de celule de 65 kWh, care va scoate 602 CP. Performanța acestei maşini o va depăşi pe cea a modelului V12 Rapide AMR, şi va atinde 100 km pe oră în mai puțin de patru secunde. Conform specificațiilor oficiale, acumulatorul ar trebui să fie suficient pentru parcurgerea a 320 de kilometri. 

Prețul este momentan necunoscut pentru Aston Martin Rapide E, dar va reprezenta probabil o investiție semnificativă pentru cei 155 de clienți.

4. BMW iX3

Primul SUV integral electric al BMW este un X3 restilat, cu o tracțiune electrică modulară în care motoarele, transmisia și puterea electrică sunt grupate într-o singură componentă. Bateria are o capacitate de „peste 70kWh”, ceea ce înseamnă o autonomie mai mare de 400 km în ciclul de testare WLTP. De asemenea, obțineți 268 CP și un timp de reîncărcare de 30 de minute de la un încărcător rapid de 150kW. Preţul estimativ este de aproximativ 55.000 lire sterline.

5. Audi e-tron GT

e-Tron GT de la Audi va fi a treia mașină complet electrică a producătorului, iar versiunea de producție va fi dezvăluită spre sfârșitul anului. Două motoare electrice furnizează tracțiune integrală și 590 CP. Atinge 100 km pe oră în doar 3,5 secunde. Autonomia WLTP ar trebui să fie de aproximativ 400 km, cu o reîncărcare de 80% posibilă în doar 20 de minute prin intermediul sistemului de încărcare de 800 de volți. Viteza maximă este limitată la 240 km/h, pentru a asigura o autonomie mai mare. Ediția civilă va apărea la sfârșitul anului 2020, alăturându-se crossover-ului SUV e-tron și e-tron Sportback. Se estimează că vă va costa în jur de 100.000 de lire sterline.

6. Mini Electric

Când va fi lansat în martie 2020, Mini Electric va fi cel mai ieftin model complet electric al BMW Group, costând mai puțin decât BMW i3. Mașina va atinge 100 km/h în 7,3 secunde, cu o putere maximă de 184 CP și cuplul de 270 Nm. Viteza maximă este limitată la 150 km/h, intervalul WLTP va fi cuprins între 124 și 144 mile, iar la o stație de încărcare rapidă de 50 km DC, mașina poate obține o încărcare de 80% de la zero în doar 35 de minute. Panoul digital color de 5,5 inci este un punct de reper, precum și ecranul central de 6,5 inci și sistemul de sunet opțional Harmon Kardon. Potrivit BMW România, noul MINI Cooper SE este disponibil pentru precomenzi în România, livrările fiind programate pentru 2020, în primul trimestru. Prețul anunțat de BMW Group pentru România este de 33.082 euro, fără reducerea prin Programul Rabla, care poate face mașina și mai ieftină.

7. Polestar 2

Marca Polestar, parte a Volvo Group, deținut de chinezii de la Geely, lansează cel de-al doilea vehicul, care va fi unul complet electric, cu o tracțiune integrală de 300kW (408 CP), şi o baterie pentru distanțe lungi, de 500 km. Sprintul de la 0 la 100 km/h este de 4,7 secunde cu ajutorul a două motoare electrice, montate pe ambele axe. În interior, Polestar 2 (disponibil de la 49.900 de lire sterline) va avea și primul sistem de infotainment Android pe un ecran de 11 inci.

8. Volvo XC40 Recharge

Volvo a avut un mare succes cu crossover-ul XC40, așa că nu este de mirare că producătorul a trebuit să apeleze la brandului soră Polestar pentru a scoate XC40 reîncărcabil. XC40 cu baterii va fi prima producție integrală electrică a Volvo (prețul este de așteptat să fie aproape 50.000 de lire sterline) – producătorul suedez intenționează ca jumătate din toate vânzările să fie EV-uri complete până în 2025. Acest model dispune de două motoare electrice de 201 CP, unul pe fiecare ax, și merge de la 0 la 100 km/h în 4,9 sec, cu o viteză maximă limitată la 180 km/h. Puterea provine de la o baterie de 78kWh, care produce o autonomie de până la 400 Km măsurată în ciclul WLTP. Volvo susține că un încărcător rapid de 150kW DC va livra o încărcare de 80% în 40 de minute. De asemenea, un hibrid plug-in XC40 T5 pe benzină va fi lansat la începutul anului 2020. Mașina va merge pe o nouă platformă, denumită Compact Modular Architecture, care este, de asemenea, folosită şi pe alte modele de la Lynk & Co, un alt brand deținut de compania-mamă a companiei Volvo Geely.

9. Porsche Taycan

Mult-așteptatul Taycan (de la 83.400 lire sterline) este o berlină cu patru uși şi cinci locuri, cu un motor electric care alimentează fiecare osie, tracțiune integrală variabilă și o autonomie WLTP de până la aproximativ 450 km. Maşina vine în variantele Turbo și Turbo S, precum și un model 4S non „turbo”. Aceeași platformă va fi utilizată la sfârșitul anului 2020 penntru un vehicul cunoscut deocamdată sub denumirea de Cross Turismo – un Taycan cu un corp mai butucănos și mai înalt. Taycan Turbo S produce în mod normal 460kW (616 CP), dar acest lucru poate fi crescut la 560kW (750 CP). Cuplul maxim este de 1.050 Nm, iar rezultatul este un timp de 0-100 km/h de 2,8 secunde și o viteză maximă limitată la 260 km/h.

10. Lotus Evija

Primul Lotus electric va costa 2 milioane de lire sterline, atunci când începe producția celor 130 de unităţi în 2020. Lotus, datorită investițiilor majore din partea proprietarilor chinezi Geely – proprietari ai Volvo și Polestar – are în sfârșit resursele pentru a livra o hipermaşină electrică cu statistici serioase: putere de 2.000 CP ; Cuplu de 1.700Nm; 0-300 kmph în sub nouă secunde (cu cinci mai repede decât un Bugatti Chiron); 0-100 km/h în sub trei secunde; viteza maximă peste 320 km/h. Ba mai mult, Evija are patru motoare electrice – două pe osie – alimentate de un pachet de baterii de 680 kg de 70kWh, care este plasat în spatele scaunelor. Aceasta înseamnă că Lotus a coborât podeaua, scaunele și acoperișul, pentru a micşora înălțimea maşinii până la 105 mm și a obținut totuși o distanță de conducere țintă de 400 km pe ciclul WLTP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...