Cele mai mari bănci franceze reduc bonusurile

BNP Paribas şi Societe Generale, cele mai mari bănci din Franţa, au anunţat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi şi bancherii de top, după ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul şi finanţarea, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 06:44
Cele mai mari bănci franceze reduc bonusurile

BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceză cea mai lovită de temerile privind lichidităţile în 2011, va scădea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.

Ambele bănci au majorat salariile de bază pentru 2011, cu 1,2% la BNP şi 4% la SocGen, pentru a-şi păstra angajaţii performanţi.

Luni, acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic luni la bursa de la Paris, după ce victoria în alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile că instituţiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate şi ar putea fi nevoite să dividă unele din operaţiunile lor mai riscante.

Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni un declin de 4,1%, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 4,5% iar acţiunile Credit Agricole cu 5,4%.

Hollande s-a angajat în campania electorală că va forţa băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate ‘speculative’, va impune o taxă pe toate tranzacţiile şi va majora taxa pe profiturile băncilor cu 15%.

Analiştii se aşteaptă ca bonusurile acordate de bănci să scadă cu aproape 40%, în urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.

Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ia în considerare reglementări legale obligatorii în cazul remuneraţiei bancherilor şi a bonusurilor, iar Uniunea Europeană a cerut EBA să analizeze, până în 2013, modul în care sunt plătiţi bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizând capitalul şi lichiditatea.

Anul trecut, EBA a anunţat că băncile vor trebui să publice numărul angajaţilor care câştigă mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).

Autorităţile de reglementare din întreaga lume vor să ţină sub control remuneraţiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obţine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...