Cele mai mari fuziuni şi achiziţii de companii de tehnologie din 2020

Pentru majoritatea companiilor din întreaga lume, 2020 a fost un an plin de dificultăți, însă pentru Big Tech a fost un an de boom economic. După ce în luna martie pandemia de COVID-19 a lovit puternic planeta, companiile de tehnologie au început să-și vadă bazele de clienți și veniturile crescând, pe măsură ce oamenii erau blocați acasă și le foloseau serviciile.
Economica.net - mie, 30 dec. 2020, 20:56
Cele mai mari fuziuni şi achiziţii de companii de tehnologie din 2020

Şi, deși 2020 este caracterizat de pandemia de COVID-19 și impactul său asupra pieței, sectorul tehnologic a avut un flux major de tranzacții chiar înainte de începerea pandemiei, scrie visualcapitalist.com.

Până la sfârșitul lunii februarie, au avut loc deja șase dintre cele mai mari 19 fuziuni și achiziții tehnologice ale anului. Primele oferte ale anului au fost, de asemenea, unele dintre cele mai mari. Achiziția Morgan Stanley a firmei de brokeraj online E*TRADE pentru 13 miliarde de dolari și finalizarea preluării de către Koch Industries a companiei de software Infor (11 miliarde de dolari), se numără printre acestea ocupând locurile 3 şi respectiv 4 în topul M&A.

Alte mișcări importante au inclus achiziții făcute de firmele de tehnologie și plăți Salesforce, Visa și Intuit, precum și de la firma de capital privat Insight Partners.

După un martie liniștit, doar câteva mari oferte au avut loc din aprilie până în vară.

Achiziționarea de către Nvidia a producătorului de cipuri de rețea Mellanox Technologies pentru 6,9 miliarde de dolari în luna mai a durat mai mult de un an, iar achiziția de către Uber a rivalului de livrare de alimente Postmates, în iulie, a consolidat semnificativ piaţa de livrări de alimente la domiciliu din SUA (2,65 miliarde de dolari).

Odată cu venirea toamnei au avut loc şi cele mai multe tranzacţii ale anului, dar şi primele trei cele mai mari în funcţie de valoarea acestora. 

În total, au fost 19 tranzacţii de peste un miliard de dolari în 2020, cu o valoare totală de 177,6 miliarde de dolari. Din cele 19 tranzacţii de peste un miliard de dolari, Salesforce și Nvidia au fost singurele companii care au făcut multiple achiziții majore. Și, deși tehnologia a înregistrat câștiguri în întregul sector, cea mai mare parte a activității majore de M&A s-a concentrat în jurul semiconductoarelor. 

Astfel, cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia Arm de către Nvidia pentru 40 miliarde de dolari. Prin această achiziție, Nvidia, a cumpărat tehnologia și drepturile de proprietate intelectuală folosite în producerea procesoarelor de companii precum Qualcomm, Apple și Samsung.

Urmează achiziţia Xilinx de către AMD pentru 35 miliarde de dolari. Xilinx este specializat în procesoare programabile care vizează cazuri de utilizare performante, cum ar fi compresia fișierelor video și criptarea digitală, și va ajuta AMD să concureze cu Intel în centrele de date. Ambele firme din SUA externalizează, de asemenea, fabricarea chip-urilor lor, în principal către Taiwan, și utilizează principiile de proiectare modulară.

A treia cea mai mare tranzacţie este cumpărarea companiei Slack, cunoscută pentru soft-urile de chat și colaborare ce sunt folosite de mii de companii de către Salesforce pentru 27,7 miliarde de dolari. Salesforce este cel mai mare dezvoltator de soft-uri pe care companiile le folosesc pentru a gestiona relația cu clienții.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...