Cele mai mari fuziuni şi achiziţii de companii de tehnologie din 2020

Pentru majoritatea companiilor din întreaga lume, 2020 a fost un an plin de dificultăți, însă pentru Big Tech a fost un an de boom economic. După ce în luna martie pandemia de COVID-19 a lovit puternic planeta, companiile de tehnologie au început să-și vadă bazele de clienți și veniturile crescând, pe măsură ce oamenii erau blocați acasă și le foloseau serviciile.
Economica.net - mie, 30 dec. 2020, 20:56
Cele mai mari fuziuni şi achiziţii de companii de tehnologie din 2020

Şi, deși 2020 este caracterizat de pandemia de COVID-19 și impactul său asupra pieței, sectorul tehnologic a avut un flux major de tranzacții chiar înainte de începerea pandemiei, scrie visualcapitalist.com.

Până la sfârșitul lunii februarie, au avut loc deja șase dintre cele mai mari 19 fuziuni și achiziții tehnologice ale anului. Primele oferte ale anului au fost, de asemenea, unele dintre cele mai mari. Achiziția Morgan Stanley a firmei de brokeraj online E*TRADE pentru 13 miliarde de dolari și finalizarea preluării de către Koch Industries a companiei de software Infor (11 miliarde de dolari), se numără printre acestea ocupând locurile 3 şi respectiv 4 în topul M&A.

Alte mișcări importante au inclus achiziții făcute de firmele de tehnologie și plăți Salesforce, Visa și Intuit, precum și de la firma de capital privat Insight Partners.

După un martie liniștit, doar câteva mari oferte au avut loc din aprilie până în vară.

Achiziționarea de către Nvidia a producătorului de cipuri de rețea Mellanox Technologies pentru 6,9 miliarde de dolari în luna mai a durat mai mult de un an, iar achiziția de către Uber a rivalului de livrare de alimente Postmates, în iulie, a consolidat semnificativ piaţa de livrări de alimente la domiciliu din SUA (2,65 miliarde de dolari).

Odată cu venirea toamnei au avut loc şi cele mai multe tranzacţii ale anului, dar şi primele trei cele mai mari în funcţie de valoarea acestora. 

În total, au fost 19 tranzacţii de peste un miliard de dolari în 2020, cu o valoare totală de 177,6 miliarde de dolari. Din cele 19 tranzacţii de peste un miliard de dolari, Salesforce și Nvidia au fost singurele companii care au făcut multiple achiziții majore. Și, deși tehnologia a înregistrat câștiguri în întregul sector, cea mai mare parte a activității majore de M&A s-a concentrat în jurul semiconductoarelor. 

Astfel, cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia Arm de către Nvidia pentru 40 miliarde de dolari. Prin această achiziție, Nvidia, a cumpărat tehnologia și drepturile de proprietate intelectuală folosite în producerea procesoarelor de companii precum Qualcomm, Apple și Samsung.

Urmează achiziţia Xilinx de către AMD pentru 35 miliarde de dolari. Xilinx este specializat în procesoare programabile care vizează cazuri de utilizare performante, cum ar fi compresia fișierelor video și criptarea digitală, și va ajuta AMD să concureze cu Intel în centrele de date. Ambele firme din SUA externalizează, de asemenea, fabricarea chip-urilor lor, în principal către Taiwan, și utilizează principiile de proiectare modulară.

A treia cea mai mare tranzacţie este cumpărarea companiei Slack, cunoscută pentru soft-urile de chat și colaborare ce sunt folosite de mii de companii de către Salesforce pentru 27,7 miliarde de dolari. Salesforce este cel mai mare dezvoltator de soft-uri pe care companiile le folosesc pentru a gestiona relația cu clienții.

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Vodafone România a raportat venituri din servicii de 801 milioane de euro, în anul financiar încheiat la 31 martie 2021, mai mici cu 1,5%, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut,......
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group, unul din cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din zona de vest a țării, a contractat o finanțare ...
UE vrea să facă o nouă încercare spre un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE
UE vrea să facă o nouă încercare spre un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE
Comisia Europeană vrea să propună introducerea, din 2023, a unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE, ...
E oficial. Scenariul în care funcţionează şcolile se poate schimba, de acum, şi „peste noapte”. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial
E oficial. Scenariul în care funcţionează şcolile se poate schimba, de acum, şi „peste noapte”. Actul normativ ...
Scenariul în care funcţionează şcolile se va actualiza "peste noapte" în funcție de incidenţa cumulată în ultimele ...