Cele mai mari surprize economice care pot veni în 2013

Morgan Stanley's Global Economics, echipa de analişti a uneia dintre cele mai mari bănci de investiţii ale lumii, şi-a lansat obişnuitul top al „macro surprizelor“ de sfârşit de an. Sunt evenimentele pe care le-ar putea înregistra economia lumii în anul următor. Reintegrarea foştilor sateliţi sovietici de către Rusia şi alunecarea Marii Britanii în afara Uniunii Europene - printre evenimentele pe care Morgan Stanley le consideră mari surprize.
Adrian N. Ionescu - mar, 18 dec. 2012, 22:05
Cele mai mari surprize economice care pot veni în 2013

Putin reînvie URSS

Ajutat de Ucraina, devenită aliat de nădejde, Putin reuşeşte să reintegreze în Rusia statele ex-sovietice, ceea ce „duce la rate mai mari de creştere economică în întreaga Eurasia“, consemnează Business Insider, citând raportul Morgan Stanley.

 

Grexit – ba, Britxit – da

Grecia rămâne în Uniunea Europeană, dar sondajele arată că Marea Britanie nu va rămâne.

 

Japonia, creditorul de ultimă instanţă al Europei

Banca Japoniei va cumpăra obligaţiuni în euro în încercarea de a devaloriza yenul față de euro, aşa încât „devine un creditor de ultimă instanță pentru zona euro“.

 

Italia în derivă

În Italia, proiectele anti-austeritate din campania electorală trimit cu gândul la o eventuală renunţare la euro. Situaţia finanţelor ţării se înrăutăţesc iar. Banca Centrală Europeană cumpără obligaţiuni italiene.

 

China opreşte creşterea economică a lumii

Noua conducere chineză şochează şi impune condiţii monetare atât de stricte încât sufocă piaţa creditelor, provoacă o „criză de lichidităţi şi o serie de falimente care schilodesc China, respectiv relansarea economică a lumii“, rezumă Business Insider argumentele Morgan Stanley.

 

SUA, Japonia şi Marea Britanie îşi anulează datoriile

Cele trei ţări anunță că anulează toate datoriile care au rezultat din măsurile lor de stimulare a economiei prin infuzie de lichidităţi (quantitative easing). Agenţiile de rating se liniştesc, dar asta nu potoleşte furia deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale ale lumii.

 

Turcia devine ortodoxă în politica monetară

Banca centrală a Turciei „elimină instrumentele neconvenţionale din gama sa de opțiuni de politică monetară“. Ceea ce nu îmbunătăţeşte perspectivele economice a ţării.

 

Morgan Stanley mai include printre evenimentele care ar surprinde lumea economiştilor şi unele care par să aibă valoare umoristică locală, dar care sunt de fapt expresia unor îngrijorări reale: revenirea recesiunii în Australia şi pierderea luptei cu inflaţia în SUA şi Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunţat joi că intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi, sau aproximativ 9% din forţa sa de muncă, după ce investiţiile masive pentru......
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat 10%
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat ...
Antreprenorul chinez China Civil Engineering Construction Company (CCECC) a ajuns în numai patru luni la un stadiu fizic ...
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare ...
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite ...