Cele mai puternice femei din businessul românesc

Au pornit afaceri pe cont propriu sau împreună cu familia în primii ani de după Revoluţie şi au ajuns cele mai puternice antreprenoare de pe plan local. De 1 martie, ECONOMICA.NET vă prezintă un top al celor mai puternice femei din bussinesul românesc. 
Economica.net - mie, 28 feb. 2018, 22:00
Cele mai puternice femei din businessul românesc

Cea mai puternică femeie din businessul românesc este Anca Vlad, 60 ani, care deţine peste 99% şi din distribuitorul de medicamente, dar şi din lanţul de farmacii Catena. Cele două firme au avut în 2016 afaceri cumulate de peste 632 de milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, care a furnizat la solicitarea ECONOMICA.NET un top al celor mai mari afaceri deţinute de femei în România. 

Anca Vlad a început afacerea cu distribuţia de medicamente în 1991, atunci când au apărut şi primele farmacii particulare. De la afaceri de 1,5 milioane de dolari, businessul Fildas a crescut în 2016 la aproape 540 de milioane de euro. Dacă la sfârşitul lui 2016 compania avea 773 de angajaţi, Fildas a marchat pragul de 1.000 de angajaţi în noiembrie 2017. 

În plus, anul trecut, Fildas a intrat pe locul 355 în topul 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de Coface. În top 300 cei mai bogaţi români, Anca Vlad ocupă locul 13, cu o avere estimată la 270-300 de mnilioane de euro. 

Pe locul doi se află Creţu-Hu Difei-Sofia, 47 ani, care deţine 60,62% din Romaqua Group SA, cel mai mare îmbuteliator de apă minerală naturală. Creţu-Hu este rudă cu Octavian Creţul, cel care deţinuse pachetul majoritar din îmbuteliatorul apei Borsec. Restul participaţiei este deţinută de Nicolae Palfi. Afacerile Romaqua Group au depăşit în 2016 pragul de 154 de milioane de euro. 

Locul trei în topul furnizat Economica.net de către Registrul Comerţului figurează Catena Hygea, deţinută de Anca Vlad şi prin care a fost dezvoltat reţeaua de farmacii Catena. Societatea a avut în 2016 o cifră de afaceri de 93,8 milioane de euro. 

Locul patru este ocupat de Tancrad din judeţul Galaţi, cu activităţi în construcţia de drumuri şi autostrăzi. Acţionarul majoritar, cu o deţinere de 90% din părţile sociale ale firmei este  Adriana-Elena Stăncic, 80 de ani. Compania a fost înfiinţată în 1995 de Traian Stăncic, soţul Elenei. Restul părţilor sociale, de 10%, sunt deţinute de fiul acestora, Cătălin Cristian. Afacerile companiei au depăşit 74 de milioane de euro. 

A cincea companie condusă astăzi de antreprenoare este Diana din judeţul Vâlcea. În 1991, profesorul de matematică Dumitru Crăciunescu şi-a încercat abilităţile antreprenoriale şi a deschis primul magazin Diana. Au urmat apoi unităţi de producţie a preparatelor din carne sub brand propriu. Irina Crăciunescu a preluat conducerea companiei după moartea soţului în 2014, şi deţine 62,5% din societate. Fiicele Diana şi Adina deţinn fiecare 18,75%. Afacerile Diana au fost în 2016 de aproape 70 de milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a......
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...