Cele mai vândute mărci de ţigări din România

Românii preferă ţigările Kent, această marcă fiind cea mai cumpărată din România. ECONOMICA.NET îţi prezintă top 5 al celor mai vândute branduri de ţigări, dar şi de tutun pentru rulat şi pipă. 
Economica.net - Dum, 17 nov. 2013, 09:00
Cele mai vândute mărci de ţigări din România

Cele mai multe ţigări vândute în România sunt cele marca Kent (produse de British American Tobacco), urmate de L&M şi Marlboro  (Philip Morris International), Pall Mall (British American Tobacco) şi Winchester (JTI), potrivit datelor furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET de către Euromonitor. 

Piaţa de ţigări şi alte produse de tutun a fost anul trecut de 4,1 miliade de euro, iar pentru anul acesta este estimată o valoare de 4,2 miliarde de euro, deşi, ca volum, se vor vinde mai puţine ţigări, se mai arată în datele Euromonitor.

În ceea ce priveşte topul companiilor care activează în această industrie, în fruntea clasamentului s-a aflat anul trecut British American Tobacco, urmată de JTI, Philips Morris, Imperial Tobacco şi Karelia Tobacco.

Ce mărci de tutun consumă românii 

La capitolul tutun pentru fumat, fie că este pentru rulat sau pipă, marca Captain Black (British American Tobacco) se află pe primul loc, urmată de patru mărci ale companiei Pöschl Tabak Gmbh & Co KG: Thomas Radford, Brookfield, Tilbury şi Golden Blend’s.  

Care sunt tendinţele 

Tutunul pentru rulat şi pentru pipă nu a fost niciodată popular în România, fumătorii preferând ţigările tradiţionale. Cu toate acestea, fumatul din pipă este o tradiţie care a prins rădăcini la începutul secolului al XX-lea, şi care a fost mereu asociat cu clasa intelectuală. Cu timpul, oamenii au început să devină familiarizaţi cu această categorie de tutun, iar astăzi, un număr mare de fumători cumpără tutun, pipe şi accesoriile necesare. Unii tind să creadă că fumatul din pipă şi a ţigărilor este mai sănătos decât fumatul ţigărilor tradiţionale, se mai arată în studiul Euromonitor. 

Anul trecut, piaţa tutunului pentru fumat a rămas o nişă şi nu se va schimba semnificativ în următorii ani. Cu toate acestea, tutunul pentru rulat ţigări a devenit mai atrăgător pentru mulţi fumători. Acest lucru poate fi explicat de faptul că preţul ţigărilor a crescut cu cel puţin 5%, încurajând mulţi fumători să treacă la tutunul ieftin pentru rulat.

Per ansamblu, volumul de vânzări a crescut cu 20% în 2012, ajungând la 3,3 tone, pe fondul creşterii populaţiei fumătoare, aici fiind incluşi şi adolescenţii.

Valoarea vânzărilor tutunului rulat a crescut cu 52% în 2012, ajungând la 2 milioane de lei. Pe de altă parte valorea tutunului pentru pipă a crescut 30%. Tutunul pentru rulat a depăşit tutunul pentru pipă anul trecut, cu un volum de 1,9 tone. Aceste două categorii de produse se deplasează în direcţii opuse: tutunul pentru pipă pierde teren, în timp ce creşte numărul clienţilor care cumără tutun pentru rulat.

Fumătorii din pipă, pe cale de dispariţie 

Tutunul pentru fumat va avea o creştere constantă, atât în volum, cât şi în valoare, pe perioada prognozată de Euromonitor, 2013 – 2017. Tutunul pentru rulat prezintă mai mult o oportunitate decât tutunul pentru pipă pentru următorii ani, şi asta din cauza disponibilităţii crescute în magazine.

În următorii ani va urma un declin în vânzările de tutun pentru pipă, şi asta pentru că majoritatea consumatorilor sunt persoane în vârstă, iar previziunile arată că numărul acestora va scădea în viitor. Tinerii preferă în special tigările şi tutunul pentru rulat.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...