Cele patru centre comerciale ale Argo în România au avut venituri de 22,3 mil. euro, cu 64% mai mari

Cele patru centre comerciale deţinute în România de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund (Argo) au generat în anul financiar 2011-2012, încheiat în septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, în creştere cu aproape 64%, de la 13,6 milioane de euro în anul anterior.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 11:48
Cele patru centre comerciale ale Argo în România au avut venituri de 22,3 mil. euro, cu 64% mai mari

Centrele Suceava Shopping City, Sibiu Shopping City, Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi erau evaluate la sfârşitul lunii septembrie la 340 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de 2011, când valoarea de piaţă era de 351,4 milioane de euro. Cele patru centre cumulează o suprafaţă totală închiriabilă de 271.000 metri pătraţi.

Reprezentanţii fondului apreciază că piaţa de retail din România se va confrunta şi în acest an cu dificultăţi din cauza puterii de cumpărare scăzute mai ales în oraşele din provincie, ceea ce va forţa proprietarii de centre comerciale să continue să ofere diferite concesii chiriaşilor.

„Similar cu 2011 şi 2012, ne aşteptăm ca piaţa de retail din România să aibă în continuare provocări în condiţiile în care puterea de cumpărare şi veniturile populaţiei vor rămâne reduse în special în oraşele secundare (…)Concesiile acordate la chirii continuă să fie necesare, astfel că lichiditatea companiei va rămâne redusă fiind necesar suportul băncilor”, se menţionează în raportul anual al fondului.

Argo este în proces de renegociere a creditelor accesate pentru proiectele din Sibiu, Oradea şi Iaşi, totalizând peste 180 de milioane de euro. Pentru creditul aferent centrului din Suceava compania a reuşit să obţină deja termeni mai buni.

Sibiu Shopping City are un grad de ocupare de 91%, iar reprezentanţii fondului estimează că centrul va fi ocupat integral până la sfârşitul anului, în condiţiile în care cererea din partea retailerilor este în creştere, unul dintre exemple fiind grupul spaniol Inditex care vrea să închirieze 2.000 de metri pătraţi pentru trei din brandurile pe care le operează în domeniul modei. De asemenea, Decathlon a închiriat 2.300 de metri pătraţi pentru un magazin care urmează să fie deschis în mai.

Suceava Shopping City, cu o suprafaţă de 50.000 metri pătraţi, are un grad de ocupare de 97,5% în scădere pe fondul competiţiei din partea Iulius Mall, şi a scăderii puterii de cumpărare.

„Chiriaşii existenţi au fost încurajaţi de competiţia noastră să se relocheze. Chiriaşi precum Deichman şi New Yorker, ale căror contracte urmau să expire au decis iniţial să părăsească centrul însă am reuşit să-i convingem să îşi reînoiască contratele”, se arată în raport. Unul dintre retailerii care ar putea deschide un magazin în Suceava Shopping City este cel de echipamente sportive Decathlon.

Era Shopping Park cuprinde 65.700 metri pătraţi, dezvoltaţi în mai multe faze. A treia fază de aproximativ 4.000 de metri pătraţi va fi deschisă doar dacă va fi închiriată, în prezent fiind purtate negocieri tot cu Decathlon.

Centrul comercial din Iaşi, totalizând aproape 50.000 de metri pătraţi, este ocupat în proporţie de 97,8%. Reprezentanţii Argo anunţă la rândul lor că sunt în curs de negociere cu retailerul suedez Ikea care este interesat să deschidă un magazin în parcul de retail. În februarie, alt acţionar al parcului de retail din Iaşi, fondul britanic de investiţii European Convergence Development Company făcea publice negocierile cu Ikea.

Fondul a anunţat în februarie că a încheiat anul trecut peste 100 de contracte de închiriere în parcurile comerciale pe care le deţine în România, atât de reînnoiri de angajamente, cât şi acorduri noi cu retaileri, reprezentând 5% din totalul portofoliului. Dintre contractele de închiriere încheiate anul trecut de Argo, 67% au implicat deschiderea unor noi magazine sau extinderea unor spaţii, în timp ce 33% dintre acestea au presupus reînnoirea angajamentelor anterioare.

Argo Real Estate Opportunities Fund este unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail şi centre comerciale din Europa Centrală şi de Sud- Est, cu active evaluate la 437 milioane de euro. Fondul mai este prezent în Moldova şi Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...