Cele patru centre comerciale ale Argo Real Estate în România evaluate în scădere, la 330 mil. euro

Cele patru centre comerciale deţinute în România de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund (Argo) au fost evaluate la finele lunii martie la 330 milioane de euro, în scădere cu aproape 7 milioane de euro faţă de perioada similară a anului trecut.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 10:21
Cele patru centre comerciale ale Argo Real Estate în România evaluate în scădere, la 330 mil. euro

Cele mai mari devalorizări au fost consemnate de centrele Era Shopping Park din Iaşi şi din Oradea, a căror valoare s-a redus în ultimul an de la 80,098 milioane de euro la 75,9 milioane de euro, respectiv de la 80 milioane de euro la 77 milioane de euro.

„Era Shopping Park Iaşi, cu o suprafaţă de 49.800 de metri pătraţi, suferă foarte mult din cauza competiţiei puternice din regiune. Cu toate că traficul şi vânzările au scăzut anul trecut, iar condiţiile meteo din iarnă nu ne-au ajutat, printr-un marketing şi management proactiv am reuşit să atragem noi chiriaşi. Construcţia mall-ului de 28.000 de metri pătraţi este pregătită să înceapă, dar depinde de finanţare”, se arată într-un raport al fondului.

În cazul parcului de retail din Oradea, deşi traficul a crescut de la un an la altul, vânzările s-au redus în primul trimestru din 2013, în trend cu toată piaţa de retail din România, apreciază reprezentanţii Argo. Fondul va instala un panou fotovoltaic pe acoperişul centrului comercial din Oradea, ceea ce va duce la scăderea cu circa 20% a costurilor cu electricitatea.

Şi centrul comercial din Sibiu a fost reevaluat în scădere, de la 112,5 milioane de euro la 110 milioane de euro.

„În ciuda unei cereri scăzute din partea consumatorilor în primul trimestru, cererea retailerilor pentru centru rămâne ridicată. Am înlocuit chiriaşi mai slabi, îmbunăţindu-ne mixul de retaileir, astfel că zece noi companii au deschis magazine în Sibiu Shopping Center din octombrie 2012”, menţionează reprezentanţii investitorului, adăugând că există negocieri în curs cu retailerul francez de articole sportive Decathlon pentru deschiderea unui magazin până la finele anului.

Singurul proiect care a fost reevaluat în creştere este cel din Suceava, de la 62,5 milioane de euro la 64,6 milioane de euro, cu toate că şi în acest caz vânzările au înregistrat scăderi în primul trimestru. Totodată, compania a ajuns la o înţelegere cu Decathlon pentru un magazin de 1.500 de metri pătraţi.

Reprezentanţii Argo anticipează însă o creştere a concurenţei în oraş, precizând că „în mod surprizător” în vecinătatea Suceava Shopping City este planificată construcţia unui alt proiect de retail. Ei au adăugat că au contestat autorizaţia de construcţie depusă pentru acest proiect la autorităţile din Suceava.

Temerea investitorilor britanici este justificată având în vedere că Suceava este oraşul cu cele mai multe spaţii moderne de retail raportate la mia de locuitori din România, iar unele proiecte au pierdut aproape toţi chiriaşii.

Referindu-se la piaţa de retail din România, reprezentanţii Argo apreciază că vânzările se vor menţine reduse în perioada următoare, în timp ce lipsa de finanţare va reduce numărul operatorilor de retail care să dezvolte noi proiecte, în afară de cele de mici dimensiuni, ancorate de supermarketuri.

Cele patru centre comerciale deţinute în România de fondul britanic au generat în anul financiar 2011-2012, încheiat în septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, în creştere cu 64%, de la 13,6 milioane de euro în anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai......
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...