Cemacon: Profit net de 2,27 milioane lei în primul semestru, prima dată în ultimii 3 ani

Compania Cemacon Cluj-Napoca, al doilea mare producător de sisteme de zidării ceramice din România, a obţinut un profit net de 2,27 milioane lei în primele şase luni din 2014, fiind primul semestru cu profit net din ultimii trei ani, potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 09:01
Cemacon: Profit net de 2,27 milioane lei în primul semestru, prima dată în ultimii 3 ani

Cemacon a raportat, pentru perioada analizată, o creştere cu 41% a cifrei de afaceri, până la 27,34 milioane de lei, un profit operaţional în creştere cu 97% şi venituri din vânzări mai mari cu 35%.

‘Am crescut puternic în ultimii ani, pentru a dovedi că suntem o companie care, din punct de vedere operaţional, poate să obţină rezultate excepţionale. Am reuşit, astfel, să parcurgem cea mai amplă restructurare operaţională şi financiară realizată în afară insolvenţei din România.Acum ne aflăm într-o altă etapă, avem un alt obiectiv: rezultate financiare pozitive. Am stabilizat
business-ul, îl consolidăm şi ne pregătim creşterea financiară. Rezultatele primului semestru ne certifica deciziile luate: am reuşit să depăşim rezultatele bugetate pentru această perioada şi am redus cheltuielile operaţionale cu 11% faţă de nivelul bugetat’, a declarat directorul general al companiei, Liviu Stoleru.

Compania se aşteaptă în continuare la provocări în cea de a două jumătate a anului, bazându-se pe o strategie care presupune o vânzare la preţ ridicat, având în vedere beneficiile şi unicitatea noilor produse şi poziţionarea premium în piaţă, dar şi presiunea venită din zona costurilor cu materiile prime şi energie.

‘Pe aceste premise, ne asumăm creşterea în continuare a preţurilor produselor Evoceramic. Până la sfârşitul anului avem de încheiat procesul de restructurare financiară şi atingerea ţintelor de creştere a cifrei de afaceri şi a profitului operaţional, cu 31%, respectiv 28% faţă de 2013. Am dovedit că putem avea creşteri semnificative, acum ne asumăm trecerea pe profit net. Pe termen mediu, odată cu prelungirea mandatului meu pentru încă 4 ani, începem un nou ciclu de dezvoltare pentru Cemacon, având că obiectiv dublarea valorii afacerii, extinderea şi pe alte direcţii de business şi obţinerea locului 2 naţional între producătorii de cărămizi’, a spus Stoleru.

După cesiunea unei creanţe de 12 milioane euro de către BCR în favoarea Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, operată de bancă în decembrie 2013 şi notificată în luna februarie şi oferta publică derulată de consorţiul acţionarilor majoritari în luna ianuarie, compania are în derulare operaţiunea de diminuare a capitalului social şi majorare a acestuia cu numerar, precondiţie pentru finalizarea restructurării.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a aprobat în martie 2014 reducerea capitalului social, prin înglobarea pierderilor înregistrate în ultimii 4 ani, de la valoarea de 26,28 milioane lei la valoarea de 525.796 lei, prin reducerea numărului de acţiuni. De asemenea, a fost aprobată majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni, cu suma maximă de 8,8 milioane lei, până la un capital social de 9,325 milioane lei.

Odată finalizate procedurile de diminuare-majorare de capital stabilite prin Adunarea Generală a Acţionarilor, etapa următoare va privi realizarea conversiei de datorie în acţiuni.

În pofida faptului că rezultatul financiar continuă să fie negativ, sub influenţa costurilor cu dobânzile aferente pachetului de credite de peste 26 milioane euro în curs de restructurare, contextul puternic favorabil al cursului de schimb la 30 iunie 2014 a determinat un impact pozitiv al diferenţelor de curs de 3.117.884 lei, care a contribuit la situarea rezultatului financiar la un nivel record pentru Cemacon – doar un minus de 1,299 milioane lei.

‘În primul semestru al anului, producătorii de sisteme de zidărie au avut parte de o creştere a cererii comparativ cu anul 2013, condiţiile meteo favorabile determinând o devansare a lucrărilor de construcţii. Presiunea pe costuri, prin prisma modificărilor fiscale de la începutul anului, precum şi a creşterii preţurilor la energie, au determinat majorări uşoare ale preţurilor materialelor de zidărie. În continuare însă, supracapacitatea din piaţă, corelată cu cererea limitată, obligă producătorii să adopte strategii de vânzare cu preţ redus’, precizează comunicatul companiei.

Conform informaţiilor furnizate de institute specializate, în primele cinci luni ale anului, construcţiile rezidenţiale au avut un avans cu aproape 25% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, rămânând principalul generator de cerere de materiale de zidărie.

Managementul Cemacon susţine în continuare obiectivele de dezvoltare pentru 2014, statuate şi prin bugetul anual – creşterea cifrei de afaceri cu 31% faţă de anul anterior, creşterea profitului operaţional cu 28% faţă de anul anterior, atingerea poziţiei de lider al pieţei din regiunea Transilvania, incluzând Banatul şi Crişana, creşterea cotei naţionale de piaţă de la 16% la 18%.

Cemacon este companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi deţinută, preponderent, de acţionari instituţionali, fonduri de investiţii româneşti şi străine.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, susţine......
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...