Cemacon vrea să cedeze până la 33% din acţiuni, după conversia unei datorii de 12 mil.euro către BCR

Cemacon vrea să restructureze un pachet de credite de 26,1 milioane euro plus dobânzi şi penalităţi, de la BCR, printre condiţiile asumate fiind conversia în acţiuni a unei părţi din datorie, de 12 milioane euro, şi cesionarea titlurilor unui investitor care va prelua maxim 33% din capitalul firmei.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 11:25
Cemacon vrea să cedeze până la 33% din acţiuni, după conversia unei datorii de 12 mil.euro către BCR

Principalii acţionari ai producătorului de cărămizi (KJK Fund II, Consultanţă Andrei&Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania) şi BCR au semnat săptămâna trecută un acord de principiu privind restructurarea creditelor acordate de bancă în perioada 2006-2009, a căror rambursare în condiţiile convenite iniţial nu a fost posibilă din cauza dificultăţilor financiare cu care s-a confruntat compania în ultimii ani.

Stabilirea noilor termeni de rambursare depinde de îndeplinirea mai multor acţiuni de către companie, acţionari şi bancă.

Una dintre măsuri este majorarea capitalului social al companiei cu minim 1,5 milioane euro. În prezent, Cemacon are un capital social de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), împărţit în 262,8 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei/ titlu.

În plus, este necesară conversia în acţiuni a unei părţi din datoria către BCR, în valoare de aproximativ 12 milioane euro.

„Se va identifica un investitor către care BCR va cesiona respectiva parte din creanţa aferentă creditului. Conversia creanţei cesionate în acţiuni ale societăţii se va realiza astfel încât investitorul cesionar să deţină, în urma conversiei, un număr de acţiuni (a) reprezentând maxim 33% din capitalul social al Cemacon şi (b) (aproximativ) egal numărului de acţiuni deţinute individual de către cel mai mare acţionar actual al societăţii, respectiv KJK Fund II”, se arată într-un raport al companiei, remis marţi Bursei.

Un evaluator autorizat şi acceptat de BCR va evalua activitatea şi capacitatea de plată a Cemacon.

O altă condiţie este transferul activelor secundare şi obligaţiile de rambursare a unui credit de 5 milioane euro acordat de BCR companiei către o firmă nou înfiinţată, Cemacon Real Estate. Rambursarea acestui împrumut va fi garantată printr-o ipotecă asupra activelor noilor firme şi o garanţie emisă de Cemacon în favoarea băncii, în valoare de până la 3 milioane euro.

Directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Liviu Stoleru, a declarat recent pentru MEDIAFAX că producătorul de cărămizi intenţionează să vândă platforma pe care o deţine în centrul oraşului Zalău, care cuprinde vechea linie de producţie, închisă în 2011, şi un teren de 6 hectare, tranzacţii din care îşi propune să încaseze 7-8 milioane euro.

În vederea derulării tranzacţiilor, acţionarii au aprobat recent înfiinţarea firmei Cemacon Real Estate, specializată în cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Acţionarii semnatari ai acordului vor trebui să constituie în favoarea BCR o ipotecă mobiliară asupra unei părţi din acţiunile deţinute la companie, care să reprezinte, împreună cu cele rezultate în urma conversiei datoriei de 12 milioane euro, minim 51% din capitalul social.

„Sub rezerva îndeplinirii în integralitate a condiţiilor suspensive menţionate mai sus, în limitele permise de prevederile legale aplicabile, BCR, societatea şi acţionarii majoritari ai societăţii vor negocia şi semna documentele aferente restructurării creditului după cum urmează: a) un credit în valoare de 13 milioane euro acordat societăţii, cu o maturitate de 10 ani, cu o perioadă de graţie la plata principalului şi a dobânzilor de un an, garantat cu activele societăţii; b) un credit în valoare de 5 milioane euro, preluat de Cemacon Real Estate, a cărui rambursare este garantată cu activele Cemacon Real Estate şi cu o garanţie personală a Cemacon în valoare de până la 3 milioane euro”, se arată în raport.

Cifrele aferente restructurării creditului pot suferi modificări în funcţie de îndeplinirea condiţiilor din acord, potrivit sursei citate.

„Cemacon devine o companie echilibrată bilanţier. Acum s-a încheiat un ciclu de trei ani de restructurare operaţională şi financiară şi intrăm într-o nouă etapă, de dezvoltare şi creştere a afacerii”, a declarat Stoleru pentru MEDIAFAX.

Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund II SICAV-SIF, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania finlandeză KJK Capital Management (29,2%), SSIF Broker Cluj-Napoca (14,8%), iar şeful Casei de Insolvenţa Transilvania Andrei Cionca deţine împreună cu alte persoane şi firme un pachet reprezentând 21,8% din acţiuni, potrivit celor mai recente date disponibile.

Aceştia au anunţat în octombrie că vor lansa o ofertă de preluare a producătorului de cărămizi.

Acţiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier CEON). La preţul de tranzacţionare de marţi, de 0,051 lei/ unitate, compania are o capitalizare de 13,4 milioane lei (3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...