Românii nu vor mai putea cumpăra centrală clasică pe gaze. Va dispărea din magazine în două zile

Centrala termică în condensare, singura care va mai fi vândută în magazinele de specialitate din România de la 26 septembrie, este cu până la 50% mai eficientă decât cea convenţională. De asemenea, este şi mai scumpă - 3.500 de lei, faţă de circa 2.000 de lei. 
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 21:21
Românii nu vor mai putea cumpăra centrală clasică pe gaze. Va dispărea din magazine în două zile

Din 26 septembrie 2015, românii nu vor mai putea cumpăra decât centrale termice în condensare, pentru că o directivă europeană impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienţă energetică cu un consum mai mic de gaze. Practic, centrala convenţională dispare din magazine – nu va mai putea fi cumpărată de niciunde de pe teritoriul României, ca, de altfel, şi de pe teritoriul UE. Cei care deţin deja, până la acea dată, o centrală termică clasică, nu sunt afectaţi de această prevedere, pentru că service-ul, reviziile pentru acest tip de centrală vor putea fi făcute în continuare în centrele specializate, care vor furniza în continuare şi piese de schimb. Toţi ceilalţi care doresc să-şi monteze o centrală, vor găsi de cumpărat doar centrale în condensare.

Cât costă centrala

În medie, costul unei centrale termice pe gaz în condensare (de apartament, 24 Kw) este de circa 3.500 de lei, cu TVA şi kit de evacuare inclus, precizează reprezentanţii Ariston, liderul pieţei locale de centrale termice. Prin comparaţie, „defuncta” centrală convenţională costa circa 2.000 de lei. „Preţul centralelor termice, fie convenţionale, fie în condensare, este influenţat de dotările acestora, opţiunile şi funcţiile înglobate, dar şi de brand”, arată Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston România.

Cât e investiţia totală

Estimarea de cost mediu, făcută de firma menţionată, se face pe un apartament de 2 camere, 60 de metri pătraţi, şi ia în considerare:

 – costul debranşării
 – costul centralei termice
 – intalaţia de gaz
 – radiatoare şi instalaţie(ţevi, fitinguri)
 – manopera aferentă montajului radiatoarelor, instalaţiei şi centralei termice
 – autorizarea de funcţionare centrală termică

Adunând toate aceste costuri, rezultă o investiţie de 7.500 de lei pentru cea în condensare. Centrala convenţională presupunea costuri de circa 6.600 de lei.

Lucrarea poate dura de la o zi până la 4 zile, funcţie de dimensiunea şi priceperea echipei cu care lucraţi.

Ce beneficii/ dezavantaje aveţi

În primul rând, centralele în condensare ating o eficienţă termică de până la 109%, faţă de 94% în cazul celor convenţionale, şi aduc economii de până la 35% la consumul de gaz. Practic, sunt mai eficiente cu până la 50% faţă de cele clasice. Prin urmare, banii, iniţial mai mulţi,  pe care îi daţi pe centrala în condensare se amortizează prin economiile făcute la factură, având în vedere că îi veţi plăti furnizorului de gaze cu până la 50% mai puţin.

Printre dezavantaje, este de notat, evident, preţul mare al centralei, investiţia iniţială.

Centrala termică în condensare reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură. „Sistemul de operare al acestui tip de centrale este foarte simplu: în urma arderii combustibilului rezultă un amestec de gaze arse şi vapori de apă. Cantitatea de căldură ce ia naştere la ardere include atât puterea gazului, cât şi puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Astfel, datorită schimbătorului de căldură din oţel-inox cu modul premix, se obţine un randament superior şi o reducere substanţială a emisiilor de carbon şi noxe”, precizează directorul Ariston.
 
În România, în acest moment, există 1,3 milioane de locuinţe branşate la sistemul centralizat de termoficare şi circa 2 milioane de centrale termice montate în locuinţele proprii. Centralele în condensare reprezintă sub 5% din parcul total, însă această situaţie se va schimba de la 1 septembrie, cu siguranţă.
Doar 67 dintre cele 320 de oraşe ale ţării beneficiază încă de sistem centralizat de încălzire, în timp ce numărul debranşărilor este în continuă creştere.
 
În plus, din cele 67 de localităţi în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, 3 reuşesc să insumeze circa jumătate din numărul total de abonaţi la nivel naţional. Astfel, oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, singurele oraşe din România cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonaţi la CET-uri, cifra ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonaţi la nivel naţional.
 
În plus, din 41 de judeţe, în ultimii 5 ani, 8 au renunţat la sistemul centralizat de încălzire (Alba, Bistriţa, Brăila, Dâmboviţa, Ialomiţa, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...