Centrală cu panouri fotovoltaice pe terenul fostului combinat chimic de la Valea Călugărească

Peste 100 de milioane de lei, parţial fonduri europene, vor fi investiţi într-o staţie de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice care va fi amplasată pe locul unui fost batal ce a aparţinut fostului combinat chimic de la Valea Călugărească (Prahova), lăsat în ruină de peste 15 ani.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 14:07
Centrală cu panouri fotovoltaice pe terenul fostului combinat chimic de la Valea Călugărească

Miercuri, în comuna Valea Călugărească din judeţul Prahova a fost semnat contractul pentru proiectul „Construire staţie de producere a energiei electrice bazată pe energie solară cu panouri fotovoltaice”, proiect accesat de firma italiană Vir Company şi finanţat parţial cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice” (POS CCE) 2007-2013.

Proiectul prevede construirea, pe locul unui fost batal de fosfogips care a aparţinut combinatului chimic de la Valea Călugărească, a unei staţii de producere a energiei electrice pe bază de panouri fotovoltaice, cu o putere de 5,38MW, conform datelor furnizate de Consiliul Judeţean Prahova.

Valoarea totală a investiţiei în această staţie de producere a energiei fotovoltaice este de 106.836.000 lei, dintre care aproximativ 58 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei Maricel Popa, prezent la Valea Călugărească, la semnarea contractului de finanţare.

„Cu acest proiect, noi, ministerul (Economiei – n.r.), ajungem la un procent de 98,7% contractare din POS CCE, axa de competitivitate energetică, şi dorim ca până la sfârşitul lunii să ajungem până la sută la sută. S-a demonstrat că se poate ajunge la un procent substanţial. Din 22%, din februarie, (…) am reuşit să ajungem aproape la 100% proiecte contractate. Putem spune că la ora actuală România se încadrează în obligaţiile europene de 24%. La ora actuală avem 23% energie regenerabilă. Suntem pe drumul cel bun”, a afirmat secretarul de stat Maricel Popa.

Batalul de fosfogips pe care vor fi amplasate panourile solare a fost decontaminat, materialul rămas în urma activităţii fostului combinat chimic de la Valea Călugărească fiind acoperit cu o membrană specială şi sigilat.

Pe lângă terenul pe care se va construi parcul de panouri fotovoltaice, la Valea Călugărească mai există zeci de hectare de teren care au aparţinut fostului combinat chimic înfiinţat în anii 1970 şi lăsat în ruină începând cu anul 1997.

Pe aceste terenuri există halde de pirită, care de-a lungul anilor au făcut obiectul mai multor discuţii ale autorităţilor care se ocupă de protecţia mediului.

Potrivit primarului comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacşu, în prezent pe terenurile fostului combinat sunt depozitate aproximativ şase milioane de metri cubi de pirită, iar în România „nu există tehnologie” pentru prelucrarea acestei pirite.

Neacşu a afirmat, miercuri, că pirita de la Valea Călugărească va fi transportată până în Portul Galaţi şi de acolo în China, cu vaporul, unde va fi prelucrată, operaţiunea fiind derulată de un investitor privat.

„În urma discuţiilor cu investitorul privat şi văzând cantităţile care se cară, va dura doi ani, doi ani şi jumătate, maxim, pentru transportarea piritei, apoi urmează ecologizarea zonei”, a precizat primarul Vasilică Neacşu.

Fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice de la Valea Călugărească, denumit din 1990 Romfosfochim şi privatizat, producea, pe lângă îngrăşăminte chimice, acid sulfuric, acid fosforic, dar şi alte produse chimice pe bază de fosfor, clor şi sulf. La sfârşitul anilor 1980, combinatul avea aproximativ 3.000 de angajaţi, iar în anii 1990 a fost lăsat în ruină. După încetarea activităţii combinatului, mai mulţi localnici care încercau să sustragă din fostul combinat fier vechi şi cărămizi şi-au pierdut viaţa, prinşi sub ruinele fostelor clădiri care s-au prăbuşit peste ei.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea importurilor din Rusia
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea ...
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din Mozambic, ţară unde atacurile islamiştilor ameninţă proiecte de gaze......
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene ...
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Guvernul elveţian a anunţat că va restitui Uzbekistanului fonduri confiscate definitiv de la Gulnara Karimova, fiica fostului ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină la vechile sale principii
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a denunţat oligarhia de facto impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, ...