Centrala de la Cernavodă are un nou furnizor de uraniu, Cameco Inc. din Canada. Totul despre această firmă

Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei de la Cernavodă, a anunţat că va cumpăra uraniu de la orice furnizor care oferă un preţ avantajos, România începând să importe uraniu după ce SNN a reziliat, în decembrie, contractul cu CNU, singurul producător de uraniu de pe piaţa locală.
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 09:39
Centrala de la Cernavodă are un nou furnizor de uraniu, Cameco Inc. din Canada. Totul despre această firmă

Noul furnizor de uraniu pentru Centrala Atomoelectrică de la Cernavodă, după ce Nuclearelectrica a rupt contractul cu Compania Naţională a Uraniului, este compania canadiană Cameco Inc. Potrivit directorului Nuclearelectrica, Daniela Lulache, preţul oferit de canadieni este mai bun decât al CNU.

„Noi acum importăm uraniu, aşa este. Sensul economic este unul foarte simplu. (…) Dacă un alt producător de uraniu ne va oferi nişte condiţii mai avantajoase, noi vom cumpăra de la acel producător, de la acel furnizor care ne oferă cele mai avantajoase condiţii. Pentru mine este importantă siguranţa în aprovizionare. Atâta timp cât furnizorul meu local nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală, nu am siguranţă în aprovizionare. Atâta timp cât astăzi acest producător (Compania Naţională a Uraniului, n.r.) nu poate să fie competitiv…”, a spus Lulache.

Nuclearelectrica a reziliat contractul cu CNU pe 29 decembrie 2015.

Camenco Inc. este cel mai mare producător de uraniu, listat la bursă, din lume, cu o producţie anuală ce reprezintă 15% din totalul mondial. Are mai multe mine de uraniu în America de Nord şi Kazakhstan. În 2002, a fost privatizată. Acţionariatul este foarte diversificat, majoritatea fiind deţinută de mai multe fonduri de investiţii din SUA. Acţionariatul complet aici. Camenco Inc. realizează venituri anuale de 2,4 miliarde de dolari.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.
Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Naţională a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor. CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani, după care din luna decembrie 2015 nu şi-a mai îndeplinit obligaţiile contractuale, ofertând un preţ mult mai mare decât preţul pieţei şi sistând livrarea de pulbere de UO2, potrivit SNN.

În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN a fost în imposibilitatea legală şi financiară de a continua contractul cu CNU, rezilierea operând de drept în baza contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de livrare de către CNU.
Pentru a gestiona corespunzător astfel de situaţii, compania a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc. Canada. Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, SNN a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...