Centrală nucleară bombardată în Ucraina: Kremlinul acuză Kievul şi avertizează contra unor „consecinţe catastrofale”

Kremlinul a acuzat luni forţele Kievului că sunt responsabile pentru bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi de asemenea din Europa, avertizând în acelaşi timp contra unor "consecinţe catastrofale" inclusiv pentru continentul european, informează France Presse.
AGERPRES - lun, 08 aug. 2022, 14:19
Centrală nucleară bombardată în Ucraina: Kremlinul acuză Kievul şi avertizează contra unor

Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie „de către forţele armate ucrainene” este „potenţial extrem de periculoasă” şi „ar putea avea consecinţe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Rusia „aşteaptă ca ţările care au influenţă asupra conducerii ucrainene să-şi folosească influenţa pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente”, a adăugat el.

Centrala Zaporojie (Zaporijia, în ucraineană n.r.), situată în sudul Ucrainei şi controlată de forţele ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile ce au lovit unele dintre instalaţiile ei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru aceste lovituri.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziţii din apropierea oraşului Marhaneţ au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc.

În urma bombardamentului a survenit o situaţie de supratensiune, care a declanşate sistemul de siguranţă ce a sistat furnizarea de electricitate.

Totuşi, potrivit administraţiei locale instalate de Rusia, complexul nuclear de la Zaporojie funcţiona luni în ”modul normal”.

La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă din nou bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. De asemenea, Ucraina a cerut crearea unei ”zone demilitarizate” la centrala de la Zaporojie, cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.

În timpul atacului său care a condus la ocuparea centralei Zaporojie în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor administrative ale obiectivului, stârnind temeri privind un accident nuclear major, aminteşte AFP.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat luni că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Important este că am hotărât că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile
Ciolacu: Important este că am hotărât că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că este important că în coaliţia de guvernare s-a decis creşterea salariului minim pe economie şi a pensiilor şi urmează să se......
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050 – analiză
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050 – analiză
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050, generând 575 de miliarde de euro adiţional de-a ...
Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
 Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste ...
SII România, specializată în servicii şi soluţii IT, estimează afaceri de 30 mil. euro în anul fiscal 2022-2023, plus 58%. În prezent, compania numără 570 de angajaţi şi vrea să închidă anul cu 650 de specialişti
SII România, specializată în servicii şi soluţii IT, estimează afaceri de 30 mil. euro în anul fiscal 2022-2023, plus ...
SII România, companie multinațională specializată în servicii și soluții IT, estimează o cifră de afaceri de 30 ...