Centrala Petrom de la Brazi „a duduit”, susţinută de creşterea preţurilor la electricitate. Compania petrolieră a pus însă mai puţin gaz pe piaţă

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, operată de OMV Petrom a produs, în trimestrul al treilea al anului, mai multă electricitate, comparabil cu cea din lunile de iarnă, potrivit datelor trimise de companie Bursei de la Valori Bucureşti. În ultimele luni, preţurile pe pieţele de energie au explodat, ajungând la maximul anului.
Economica.net - mie, 10 oct. 2018, 07:41
Centrala Petrom de la Brazi

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România şi singurul producător de petrol şi gaze din ţară, a preferat ca, în cel de-al treilea trimestru, să pună mai puţine gaze naturale pe piaţă şi să folosească mai multe pentru a le “arde” în centrala de la Brazi, pentru a produce mai multă energie electrică profitând astfel preţurile în creştere de pe piaţa de electricitate.

Centrala de la Brazi a a avut o producţie de energie electrică de 1,05 TWh de energie electrică în cel de-al treilea trimestru al anului, mai mult decât dublu faţă de trimestrul 2 (0,42 TWh) şi aproape la fel faţă de primul trimestru, când centrala a produs 1,05 TWh în condiţiile în care vorbim despre luni de iarnă şi despre un debut de primăvară al acestui an destul de friguros, care a dus la creşterea consumului.

Pe cale de consecinţă, cantitatea de gaze naturale vândută de OMV Petrom altor clienţi din piaţă a fost de doar 7,54 TWh, cea mai mică din ultimele cinci trimestre. Şi pe fondul creşterii producţiei de electricitate, dar şi a scăderii cantităţilor de gaze extrase, cantitatea de gaze pusă pe piaţă în al treilea trimestru de OMV Petrom a fost cu 20% mai mică decât cea din trimestrul doi, şi cu 37% sub cea din primul trimestru din 2018. În comparaţie cu acelaşi trimestru din 2017, cantitatea de gaze vândută a fost cu 17% mai mică.

OMV Petrom pare a fi ştiut astfel să profite de conjunctura favorabilă producătorilor de energie, în condiţiile în care preţurile de pe piaţa de electricitate au crescut puternic în lunile august şi septembrie. În ultima lună a intervalului, preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în, de 276 de lei/MWh, în creştere cu 13,7% faţă de cel înregistrat în luna precedentă şi cu aproape 40% peste cel înregistrat în septembrie 2017. Iar în septembrie a fost consemnat şi un nivel record al ultimului an pe PZU: 546 de lei/MWh.

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cel mai mare proiect privat de investiţii greenfield din sectorul energetic din România (530 de milioane de euro), a fost pusă în funcţiune în 2012. Are o putere instalată de 860 MW şi, alături de centralele hidro, este printre cele mai flexibile capacităţi degenerare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...