1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Centrala Petrom de la Brazi a început să livreze energie pentru populaţie

O treime din producţia centralei pe gaze de la Brazi merge, de azi, către piaţa reglementată.

11 oct, 2012 | ECONOMICA.net

Centrala electrică de la Brazi, cea mai nouă capacitate semnificativă de generare de energie electrică din România, deţinută de Petrom, livrează, de astăzi, energie electrică în sistem, pe piaţa reglementată, potrivit unor surse din piaţă.

Conform surselor noastre, de la miezul nopţii trecute centrala de la Brazi livrează pentru piaţa reglementată (cea a consumatorilor casnici şi a firmelor cu un consum mic) energie electrică la o putere orară de aproximativ 280 MW, circa o treime din capacitatea instalată a centralei, de 860 MW.

Cel mai probabil, centrala de la Brazi a început să furnizeze energie pentru piaţa reglementată ca urmare a solicitării Dispeceratului Energetic Naţional, dat fiind că cei de la Petrom şi-au asumat, prin lege, obligaţia de furniza energie pe piaţa reglementată la preţurile stabilite de stat, la solicitarea statului.

În luna august, în urma discuţiilor dintre Guvernul României şi reprezentanţii companiei petroliere, statul român a fost de acord să scutească Petrom de obligaţia de a importa gaze naturale pentru consumul centralei, în schimbul angajamentului ca Petrom să livreze, la cerererea reglementatorului ANRE, energie pentru piaţa reglementată, la preţurile stabilite de ANRE, mai mici decât cele de pe piaţa liberă. În plus, dacă în anotimpul rece vor exista sincope în alimentarea cu gaze a populaţiei, Petrom va opri centrala, la cererea autorităţilor.

Aceste înţelegeri au făcut obiectul unei legi.

Anterior înţelegerii, Petrom, deşi este al doilea mare producător de gaze din ţară, era obligată să importe gaz pentru consumul propriu, inclusiv al centralei de la Brazi, într-o proporţie stabilită de ANRE. Prevedera aducea prejudicii Petrom, dat fiind că preţul de import al gazului este de peste trei ori mai mare decât cel din producţia internă.

Centrala de la Brazi a intrat în operare comercială la 1 august 2012.

“Cu o capacitate de 860 MW si investiţii de peste 500 milioane de euro, centrala de la Brazi reprezintă cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România din ultimii 20 de ani. Prin funcţionare la capacitate maximă, centrala ar putea acoperi circa 8-9% din piaţa de electricitate" a anunţat atunci Petrom.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO