Centre de date. Într-o piață evaluată să ajungă la 875 miliarde de dolari în 5 ani, România este sub media europeană, dar poate deveni o locație-țintă. Cu ce atuuri poate atrage investitori

În urmă cu 23 de ani, doar 7% din populația globală avea acces la internet. În contrast, în prezent, peste 5 miliarde de oameni sunt conectați la internet și, împreună, generează o cantitate impresionantă de 100 de zettabyte de date. În consecință, această creștere exponențială a traficului pe internet a dat naștere unei dezvoltări direct proporționale a industriei centrelor de date. Într-o piață globală evaluată la 175 miliarde de dolari, în prezent, pe piața românească exista 30 de centre de date localizate în București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara.
Lidia Neagu - lun, 11 dec. 2023, 01:37
Centre de date. Într-o piață evaluată să ajungă la 875 miliarde de dolari în 5 ani, România este sub media europeană, dar poate deveni o locație-țintă. Cu ce atuuri poate atrage investitori

Piața globală este estimată să își tripleze valoarea în următorii cinci ani, și să ajungă la 875 miliarde de dolari, după ce în 2023 industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unități operaționale la nivel global.

Revenind la România, pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din România este de doar 3,2W, mult sub media țărilor nordice, care se află în topul clasamentului cu 22,6 W, dar și sub media Europei Centrale și de Est, unde capacitatea este de 4,5W. Centrele de date din România au însă avantajul de a avea unul dintre cei mai scăzuți coeficienți de eficiență a utilizării energiei electrice (Power Usage Effectiveness sau PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeană și foarte aproape de cel înregistrat de țările nordice, arată un studiul al Crosspoint Real Estate, care analizează atât atuurile cât și punctele slabe ale României ca potențială destinație pentru operatorii de centre de date.

“Pe lângă acest aspect fundamental, România deține o serie de resurse cruciale pentru dezvoltarea industriei centrelor de date, de la asigurarea unei operări sustenabile a unui astfel de business, la accesul la resurse umane calificate și diverse, și poate deveni o locație-țintă pentru jucătorii de pe această piață în perioada următoare”, adaugă Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.

Acest tip de activ alternativ atrage din ce în ce mai mulți investitori, spun reprezentanții companiei de real estate. De exemplu, fondul de investiții Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, și-a declarat anul acesta intenția de a vinde o parte substanțială a portofoliului său pentru a își asigura o rezervă de lichidități în scopul construirii de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech. 

Însă, potrivit unui comentariu al CBRE, investițiile sunt frânate de o criză mondială de energie disponibilă. ”Aprovizionarea cu energie suficientă este o prioritate de top a operatorilor de centre de date din America de Nord, Europa, America Latină și Asia-Pacific. Anumite piețe secundare cu surse de alimentare robuste sunt în măsură să atragă mai mulți operatori de centre de date”, spun experții.

În ultimii ani, criza energetică rezultată în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, nevoia operatorilor de a reduce costurile, dar, mai ales, amenințarea iminentă a schimbărilor climatice, au intensificat nevoia de a face o tranziție către dezvoltarea unor centre de date sustenabile. Potrivit Ilincăi Timofte, proiecțiile actuale indică faptul că, până în 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial. Presiunea reglementării industriei, impunerea standardelor ESG, nevoia de eficientizare a operațiunilor și creșterea costurilor de dezvoltare determină operatorii de centre de date să se extindă în zone de pe glob neexplorate până acum.   

Pe de altă parte, potrivit CBRE, creșterea rapidă a inteligenței artificiale – împreună cu alte tehnologii moderne, cum ar fi streaming-ul, jocurile și mașinile care se conduc singure – se așteaptă să determine o cerere puternică și continuă de centre de date. Acest lucru va stimula inovațiile în materie de proiectare și tehnologie a centrelor de date, deoarece operatorii vor încerca să ofere o capacitate care să satisfacă cerințele sporite de densitate energetică ale calculatoarelor de înaltă performanță.

Te-ar mai putea interesa și
Incendiu în Parcul IOR din Bucureşti
Incendiu în Parcul IOR din Bucureşti
Incendiu puternic în Parcul IOR din Capitală. Cinci autospeciale intervin....
Fostul șef al Coca Cola România a preluat conducerea CTP, cel mai mare dezvoltator de depozite de pe plan local
Fostul șef al Coca Cola România a preluat conducerea CTP, cel mai mare dezvoltator de depozite de pe plan local
Jovan Radosavljevic, fostul șef al Coca Cola România este noul managing director al dezvoltatorului CTP.
Majoritatea companiilor apelează la tehnologii de marketing, inclusiv GenAI, pentru a-şi creşte productivitatea – studiu Delotte
Majoritatea companiilor apelează la tehnologii de marketing, inclusiv GenAI, pentru a-şi creşte productivitatea – ...
Trei sferturi dintre companii (75%) folosesc tehnologii de marketing, inclusiv inteligenţa artificială generativă (GenAI), ...
Salariul minim în Germania ar trebui să depăşească 15 euro pe oră – ministrul Muncii
Salariul minim în Germania ar trebui să depăşească 15 euro pe oră – ministrul Muncii
Germania ar trebui să majoreze din 2026 salariul minim la peste 15 euro (16,59 dolari) pe oră, a declarat ministrul Muncii, ...