De unde vine marfa din magazinele Lidl din București. Compania a inaugurat cel mai mare centru logistic din țară

Retailerul german Lidl, liderul pieței comerțului alimentar din România, a dat în funcțiune, în luna decembrie, al șaselea centru logistic din țară și cel mai mare dintre acestea.
Alina Stanciu - joi, 09 feb. 2023, 15:54
De unde vine marfa din magazinele Lidl din București. Compania a inaugurat cel mai mare centru logistic din țară

Planurile de expansiune care vor continua și în următorii ani precum și necesitatea de a fi tot mai sustenabili și mai eficienți a determinat retailerul german Lidl să investească într-un nou centru logistic regional, situat în imediata apropiere a Bucureștiului, în Fundeni, la km 15 al Autostrăzii A2. Este al șaselea astfel de centru al companiei și cel mai mare dintre toate. Are o suprafață construită de 56.000 de mp, 119 rampe de încărcare a mărfii, o capacitate de 46.700 de paleți și deservește momentan 55 de magazinele Lidl din zona de sud și de sud-est, potrivit oficialilor companiei.

Terenul pe care a fost contruit se întinde pe 173.000 de mp fiind achiziționat de retailer de la Librech&Wood, grupul care operează în România outleturile Fashion House Outlet. Compania nu a  precizat însă care a fost valoarea investiției în acest proiect.

„Modul în care noi gândim aceste investiții este pe termen lung astfel âncât știm pe măsură ce deschidem noi magazine când vine momentul să avem și un depozit noi gata, astfel încât să menținem un echilibru între sarcina pe care o are fiecare depozit.  (…) Am avut în ultimii ani o creștere constantă a rețelei de magazine cu 20 – 30 de magazine. Cumva așa a fost planificat. Pentru anul acesta este greu de spus ( dacă vor continua în același ritm n.red), dar vom deschide în continuare”, a declarat Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR Lidl potrivit căreia anul acesta va continua și procesul de înlocuire a magazinelor mai vechi care nu mai sunt în acord cu standardele companiei din punct de vedere al sustenabilității și al experienței pe care o pot oferi clienților.

În ceea ce privește vânzările, oficialii companiei spun că trendul este unul pozitiv pentru Lidl. „Anul financiar Lidl încă nu s-a închis, dar pot spune că tendința este în continuare pozitivă pentru noi”, a declarat și Cezar Rotaru, director de vânzări și gestiune stocuri Lidl.

Câtă marfă pleacă de la depozitul din Fundeni

Noul depozit Lidl permite companiei să mențină o distanța medie dintre un centru logistic și magazine la 119 km. Acest lucru permite companiei să eficientizeze costurile cu transportul, să reducă risipa alimentară, să poată aduce produse proaspete în magazine și să rămână în standardele autoimpuse de grup legate de redcerea poluării.

Rulajul mediu în depozit este de 4.000 de paleți pe zi, ceea ce înseamnă că zilnic, ajung în depozit în jur de 120 de camioane.

“Trebuie să devenim mai eficienți în fiecare zi și să avem grrijă de mediu prin reducerea distanțelor dintre centrele noastre logistice și magazine”, a mai explicat Rotaru potrivit căruia noul depozit are un impact pozitiv și asupra stocurilor din magazine, dar și asupra diversificării surselor de aprovizionare de la producătorii locali.

Practic, cu cât magazinele au depozite mai mici de marfă, cu atât angajații au mai mult timp pentru a relaționa cu clienții.

Depozit alimentat cu panouri solare

Tot legat de eficientizare, o treime din consumul de energie al depozitului este asigurat de cele 2.650 de panouri solare montate pe 24% din suprafața depozitului care produc în jur de 1.250 de MW pe an. Compania deține în centrul logistic 3 camioane electrice și dispune pentru ele de propria stație de încărcare.

Alternativ, odată cu inaugurarea acestei clădiri, retailerul construiește în premieră o stație de alimentare CNG (Gaz Natural Comprimat) destinată unei părţi din flota de camioane care transportă marfă pentru magazinele Lidl.

De asemenea, pe 6000 m2  din clădire se află un mura realizat integral din vopsea ecologică care contribuie la purificarea aerului și care funcționează ca și cum s-ar fi plantat 240 de copaci.

Cu scopul de a eficientiza procesul de stocare și distribuție a produselor în magazine, depozitul logistic din Fundeni  dispune și de un instrument care permite gestionarea eficientă a procesului de încărcare și descărcare a camioanelor, un sistem de rafturi gravitaționale de tip PDR, o soluție prin care se eficientizează spațiul de depozitare, și un sistem LPV de rotire a paleților – o soluție de gestionare a stocurilor de produse care au termen de valabilitate scurt, măsură care permite totodată și reducerea risipei alimentare în cadrul depozitului.

„Eficiența face parte din strategia noastră de business sustenabil, așadar aplicăm acest principiu în toate domeniile noastre de activitate, inclusiv în expansiune și vânzări. Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de A2, a venit ca un pas firesc, odată cu  extinderea rețelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al șaselea depozit din portofoliul nostru, experiența ne-a oferit ocazia să testăm și să dezvoltăm mai multe soluții care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o și mai mare acuratețe a stocurilor de produse și totodată să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a  mai spus Cezar Rotaru.

În depozitul de la Fundeni lucrează 250 de persoane, din care 33% sunt femei.

Lidl mai are depozite la Chiajna (lângă Bucureşti), Nedelea (lângă Ploieşti), Iernut (lângă Târgu Mureş), Lugoj şi Cordun, o localitate de lângă Roman.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...