Centrul pentru Dezvoltare Urbană: Populaţia oraşelor şi municipiilor a scăzut constant faţă de 2008

Economica.net
26 11. 2015
tipuri_de_pietoni_bucuresti_f_improf_1070x615_59674800

Reşedinţele de judeţ cu creştere a populaţiei faţă de 2008 sunt Iaşi, Vaslui, Bistriţa, Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

Bucureştiul are una dintre cele mai accentuate pierderi de populaţie, în principal din cauza dezvoltării zonei periurbane din judeţul Ilfov, populaţia migrând cu domiciliul în localităţile din acest judeţ, dar păstrându-şi în proporţie foarte mare locurile de muncă în Capitală.

‘Ideea este că marea majoritate a centrelor urbane semnificative pierde populaţie. Principala concluzie care se desprinde din analiza CDUT este că Guvernul, în special Ministerul Dezvoltării Regionale, trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de Zone Urbane Funcţionale (care planifică teritorial relaţia strânsă între centrele urbane şi teritoriile adiacente)’, relevă sursa citată.

De exemplu, problemele de trafic ale Bucureştiului sunt generate de faptul că nu a beneficiat de proiecte integrate de planificare spaţială pentru a-i asigura noduri intermodale care să determine o parte din populaţia cu domiciliul în zona periurbană care lucrează în Bucureşti să se deplaseze cu alte mijloace de transport în detrimentul folosirii automobilului personal.

Din totalul oraşelor şi municipiilor (inclusiv Bucureştiul), doar 73 (23%) au înregistrat o creştere a populaţiei în perioada 2008-2014. În mod similar, dintre cele 2.861 de comune numai 830 (29%) au înregistrat o creştere a populaţiei în 2014 faţă de 2008, se precizează în comunicat.