Centrul vechi poate deveni o zonă comercială pentru retaileri. Koton deschide un magazin peste drum de H&M

Bucureştiul nu se poate lăuda cu artere comerciale similare marilor capitale europene, precum bulevardul Champs-Élysées din Paris, Mariahilfer Strasse din Viena sau chiar strada Váci din Budapesta. Centrul vechi însă ar putea deveni o zonă de interes pentru retaileri, spun reprezentanţii Colliers International România. 
Andrada Ghira - mie, 19 oct. 2016, 21:02
Centrul vechi poate deveni o zonă comercială pentru retaileri. Koton deschide un magazin peste drum de H&M

Cea mai veche arteră comercială din Bucureşti, Calea Victoriei, a rămas în mare parte fără magazine la sfârşitul anului trecut. Motivul? Autorităţile au aprobat o lege care interzice desfăşurarea de activităţi economice în clădirile cu bulină. Efectul a fost copleşitor. Majoritatea magazinelor au fost închise şi relocate. 

Centrul vechi ar putea totuşi să atragă interesul retailerilor. H&M a fost primul mare retailer care a deschis un magazin în centrul vechi al Capitalei, în septembrie 2013. Deschiderea magazinului H&M într-un spaţiu construit de la zero urma să atragă şi interesul altor retaileri, însă nu mulţi s-au încumetat să deschidă magazine aici. 

„Clădirile din centrul vechi au o formă atipică, cu trei patru etaje, iar pentru retaileri maximul este de două etaje. De asemenea, amprenta este mică; paterul şi etajul au 700-800 de mp, iar pentru marii retaileri e mult prea puţin. Avem foarte puţine clădiri întinse pe parter şi mai multe pe verticală, ceea ce e un incovenient”, spune Liana Dumitru, director asociat în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International România. 

Koton deschide în noiembrie un magazin în propria clădire

Cu toate acestea, un alt retailer va deschide luna viitoare un nou magazin în centrul vechi. Este vorba de turcii de la Koton, care vor deschide un magazin peste drum de H&M. Turcii au cumpărat clădirea spre sfârşitul lui 2013, cu circa 4,5 milioane de euro şi au mai investit alte 500.000 de euro în amenajarea magazinului.

De asemenea, peste drum de Banca Naţională, pe Doamnei nr. 12, se lucrează la amenajarea unui hotel, care ar putea veni şi cu o galerie comercială şi care ar putea aduce noi retaileri în centrul vechi. „Sunt diverse concepte la care se gândeşte prooprietarul, dar nu este încă băut în cuie. Nu sunt încă semante contracte, şi atunci mai pot apărea modificări”, mai spune Liana Dumitru. 

Centrul vechi este o zonă pietonală din ce în ce mai căutată, mai ales pe timp de vară, atunci când pe străzile cu restaurante şi cafenele sunt căutate de turiştii străini. În plus, zona este aproape de Piaţa Unirii şi este bine conectată la transportul în comun. Ce aşteaptă retailerii? Investiţii în vechile clădiri din partea autorităţilor. 

„Sunt şi alte negocieri în curs, deci sunt premisele ca această zonă să devină o zonă stradală comercială, şi ne-ar ajuta invesţiiile în clădiri din partea autorităţilor”, mai spune Liana Dumitru.

Autorităţile nu au bani însă de consolidarea clădirilor. Anul acesta au fost alocate circa 7,3 milioane de euro pentru consolidări. O altă problemă întâmpinată este refuzul unor proprietari pentru evacuare. Lista imobilelor cu bulină, dar şi cu diferite grade de risc în caz de cutremur, include şi clădiri din centrul vechi, dar şi de pe Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru.  

Oficialii Colliers mai spun că centrul vechi ar putea deveni o zonă comercială în trei, cinci ani. 

CITEŞTE ŞI Magazinele de pe Calea Victoriei au luat calea mallului. Cum arată acum cea mai veche arteră comercială a Bucureştiului

Te-ar mai putea interesa și
Enel vinde 50% din compania Open Fiber pentru 2,65 de miliarde de euro
Enel vinde 50% din compania Open Fiber pentru 2,65 de miliarde de euro
Compania Enel a anunțat astăzi că au fost semnate contractele pentru vânzarea a 50% din firma Open Fiber, un pachet de 40% din acțiuni fiind preluat de către Macquarie Asset Management, pentru......
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Plătiți-vă facturile! Guvernul a dat liber le deconectarea clienților rău-platnici de gaze și energie electrică
Guvernul a abrogat, în ședința de azi, prevederea conform căreia în stare de alertă distribuitorii de gaze și energie ...
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
România donează vaccinuri anti-COVID-19 către: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre pentru a dona vaccin anti-COVID în mai multe ţări: Tunisia, Republica ...
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că impunerea unui număr de maxim 500 ...