Centura București: Undă verde și pentru ultimul mare proiect. A fost emisă autorizația de construire pentru Pasajul Olteniței

30 07. 2020
centura_bucuresti_456789_87700800

Autorizația vizează lucrări în valoare de 133 milioane de lei și este valabilă până la finalizarea proiectului, cu condiția ca lucrările să înceapă în 12 luni de la emiterea actului menționat.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat în iunie 2019 contractul de Proiectare și execuție „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 (km 23+600) și A1 (km 55+520), Lot 1 – Amenajare nod rutier Centura București – DN4 (Oltenița), km 29+500 – km 33+190 „.

Oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusa de ITINERA SPA. Valoarea de semnare a contractului este de 169.508.442,60 lei fără T.V.A.

Durata contractului este de 150 luni începand de la data atribuirii contractului, din care: 6 luni proiectare, 24 luni execuție, 120 luni perioada de notificare a defecţiunilor (garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare).

Amenajarea nodului este denivelată și presupune construcția unui sens giratoriu suspendat, care va rezolva toate fluxurile de trafic, inclusiv traficul feroviar din zonă. Traseul amenajării nodului rutier începe la km 29+500 și se termina la km 33+190 pe centura existent și include și sensul gratoriu de la km 35+450. Nodul rutier va avea o lungime de aproximativ 800 m care se termină cu un sens giratoriu (pe directia București) și aproximativ 650 m care se termină cu un sens giratoriu (pe direcția Oltenița).

Pasajul Oltenița – Popești Leordeni era ultimul mare proiect de pe Centura Capitalei fără autorizație de construire. Amintim că pentru celalalte patru pasaje, Berceni, Domnești, Mogoșoaia și Cernica, există autorizații de construire, chiar dacă unele includ doar o parte din lucrări.

Joi, 30 iulie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că sosesc utilajele pentru construirea Pasajului Berceni.

„Așa cum am promis, în 2 ani vom finaliza cele 5 pasaje pe actuala Centură a Bucureștiului, respectiv Mogoșoaia, Berceni, Cernica, Domnești și Popești-Leordeni și, în 3 ani, Autostrada de Centură București Sud, mai precis cele 3 loturi de pe A0 Sud”, a spus secretatul de stat.

În ciuda estimărilor oficiale, inclusiv din partea ministrului Transporturilor Lucian Bode, lucrările de construcție nu au început încă pe Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud). Mai mult, pasionații de infrastructură se așteaptă ca pe anumite porțiuni lucrările să fie demarate tocmai anul viitor, având în vedere că abia săptămâna aceasta a apărut proiectul de exproprieri pentru lotul 2 și jumătate din lotul 3.