CEO Huawei România: Calitatea internetului şi viitoarea economie digitală vor fi afectate dacă Guvernul aprobă actualul proiect de lege pentru 5G

Calitatea internetului din România, şi, prin urmare, economia care în viitor va fi digitală, vor fi serios afectate dacă Guvernul aprobă proiectul de lege pentru tehnologia 5G în forma actuală, a declarat George Zhang, CEO Huawei România.
Lidia Neagu - mie, 12 aug. 2020, 18:24
CEO Huawei România: Calitatea internetului şi viitoarea economie digitală vor fi afectate dacă Guvernul aprobă actualul proiect de lege pentru 5G

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) a publicat săptămâna trecută un proiect de lege care reglementează utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G.

Deşi proiectul legislativ nu face referire directă la vreo companie anume, prevederile obligă furnizorii de echipamente pentru reţele 5G şi infrastructurile telecom de importanţă naţională să nu se afle „sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică şi că nu se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

„Legea în forma actuală afectează inclusiv oamenii de rând pentru că sunt de părere că va scădea calitatea internetului în România în contextul în care se vorbeşte despre viitoarea economie digitală, care astfel va fi distrusă total (…) Recomandăm guvernului să considere că această lege nu va afecta doar o companie anume, ci întreaga ţară”, a declarat George Zhang în cadrul unei conferinţe de presă online.

Având în vedere că proiectul este în dezbatere publică până în data 17 august, oficialii Huawei vor încerca să convingă autoritățile să revizuiască acest proiect de lege care, în opinia lor, a fost făcut „în grabă” şi nu a fost comunicat jucătorilor importanţi din piaţă. În aceste condiţii, compania solicită autorităţilor române să prelungească data limită până la care se pot transmite observaţiile cu până la două luni.

„Consultarea publică a început pe 4 august şi se încheie pe 17 august, adică într-un termen foarte scurt. Industria pe de-a întregul, inclusiv furnizori, operatori, nu are timp suficient să analizeze documentul şi care va fi impactul pentru oameni, pentru industrie, pentru companii. Am trimis opinia noastră Ministerului şi am dori să avem cel puţin o lună şi jumătate sau chiar două pentru consultarea publică pentru ca toată industria să înţeleagă pe deplin impactul potenţial şi să avem un dialog transparent şi deschis”, a continuat oficialul Huawei România.

Huawei a negat în repetate rânduri că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparența acționariatului. În privința structurii acționariatului, acesta a arătat că Huawei este deținută exclusiv de proprii angajați, respectiv 96.768 de acționari, CEO-ul Ren Zhengfei având doar 1,01% din acțiuni. Șeful Huawei România susține că nici o agenție guvernamentală sau organizație externă nu deține acțiuni în cadrul Huawei.

„Vorbim de o lege care va avea impact pentru următorii 10-20 poate chiar 30 de ani. Foarte puțin s-a acordat evaluării tehnice și aspectelor de securitate cibernetică. Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor. În anii de prezență în România nu am avut incidente de securitate și plângeri privind securitatea rețelelor. Toată industria a făcut o treabă minunată în ultimii 30 de ani”, a reiterat reprezentantul companiei chineze.

Potrivit estimărilor proprii, eliminarea Huawei din competiția pentru furnizarea infrastructurii 5G din România ar costa economia 9 miliarde de euro. 

Potrivit Huawei, studiul Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricționării competiției pe această piață.

Rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile.

Compania amintește că este prezența pe piață românească de aproape 2 decenii, mai exact din anul 2003, că reușește să înregistreze creșteri în fiecare an și că a creat peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri.

În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-au ridicat la 83 milioane de euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, ...
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.