CEO-ul Renault prezintă Renaulution. Francezii mizează pe 20% dintre venituri provenite din date, servicii și furnizare de energie

Luca de Meo, CEO-ul Renaul a prezentat azi planul strategic al companiei pentru următoarea perioadă, care are ca scop ieșirea din paradigma volumulu, inițiată anterior de Carlos Ghosn, spre cea a valoriiși a plus valorii adusă de mărcile din portofoliu, Renault, Dacia, Alpine și Lada. Renault se va baza pe fabricile deja existente, pe alianța cu Nissan, și țintește depășirea posturii de simplu producător auto. După anunțare, acest plan va fi prezentat sindicatelor.
Economica.net - joi, 14 ian. 2021, 07:00
CEO-ul Renault prezintă Renaulution. Francezii mizează pe 20% dintre venituri provenite din date, servicii și furnizare de energie

Consiliul de administrație al companiei a aprobat deja planul, care are trei faze, care vor fi lansate în paralel:

  • „Redresare”, până în 2023, se va concentra pe recuperarea marjei și a generării de numerar,
  • „Renovare”, care se întinde până în 2025, va prezenta linii reînnoite și îmbogățite, alimentând profitabilitatea mărcii,
  • „Revoluție” din 2025 și mai departe, va pivota modelul de afaceri către tehnologie, energie și mobilitate; făcând Groupe Renault un lider în lanțul valoric al noii mobilități.

În concepția lui de Meo, planul Renaulution va restabili competitivitatea grupului și va duce planul cu un pas mai departe, bazându-se pe inginerie și producție, pentru a reduce costurile fixe și pentru a îmbunătăți costurile variabile la nivel mondial și, de asemenea, folosind activele industriale actuale ale grupului și conducerea electrică în Europa.

Renault mizează pe Alianța cu Nissan și Mitsubishi pentru a-și spori acoperirea în domeniul produselor, al afacerilor și al acoperirii tehnologice, pentru accelerarea mobilității, a serviciilor dedicate energiei și a datelor și pentru creșterea profitabilității prin intermediul a 4 unități de afaceri diferențiate, bazate pe mărci abilitate, clienți și piețe.

De altfel, organizația va fi restructurată, funcțiile, cu ingineria în prim plan, sunt responsabile pentru competitivitatea, costurile și termenul de lansare pe piață al produselor mărcilor, iar brandurile depline, clare și diferențiate își gestionează profitabilitatea.

În conformitate cu această idee bazată pe valoare, compania nu își va mai măsura performanța în ceea ce privește cotele de piață și vânzările, ci pe profitabilitate, generarea de numerar și eficacitatea investițiilor.

Obiective financiare

Grupul își propune ca până în 2023, să atingă o marjă operațională  mai mare de 3%, cu aproximativ 3 miliarde euro din fluxul de numerar operațional cumulativ pentru autovehicule (între 2021-23) și investiții mai mici (R&D și capex) la aproximativ 8% din venituri.

De asemenea, Renault vrea ca până în 2025 să obțină cel puțin 5% marjă de funcționare, aproximativ 6 miliarde de euro din fluxul de numerar operațional cumulat (2021-25) și o îmbunătățire ROCE cu cel puțin 15 puncte comparativ cu 2019.

Potrivit lui Luca de Meo, Renaulution va asigura rentabilitatea sustenabilă a grupului, menținând în același timp urmărirea angajamentului său de amprentă de carbon zero în Europa până în 2050.

«Planul Renaulution consistă în orientarea companiei în ansamblul ei, de la generarea de volume, la crearea de valoare. Mai mult decât o redresare, este vorba de o transformare profundă a modelului nostru de companie. Am stabilit baze solide și sănătoase pentru perfomanțele noastre. Am raționalizat operațiunile, începând cu Ingineria, ajustând, pentru că era necesar, orientând resursele noastre către produse și tehnologii cu potențial puternic. Această eficacitate crescută va alimenta viitoarea noastră gamă de produse: tehnologice, electrificate și competitive. Va alimenta totodată, forța mărcilor noastre, fiecare cu propriile ei teritorii clare și diferențiate; responsabile de rentabilitatea lor și de satisfactia clientilor. Până în 2030, vom trece de la o companie auto care utilizează tehnologie la o companie tehnologică, folosind mașini, din care 20% din venituri vor proveni din servicii de date, din comerț și din energie. Vom reuși progresiv, folosindu-ne de atu-urile acestei mari companii, de competențele și angajamentul angajatilor săi. Renaulution este un plan strategic pe care îl vom derula și realiza într-un singur mod: împreună », explică Luca de Meo, CEO Groupe Renault.

Elementele principale ale planului Renaulution

Accelerarea eficienței funcțiilor, care va fi responsabilă pentru competitivitate, costuri, timp de dezvoltare și timp până la piață.

Eficiență, viteză și performanță inginerești și de fabricație, stimulate de Alianță:

  • Raționalizarea platformelor de la 6 la 3 (cu 80% din volumele grupului pe baza a trei platforme a alianței) și a grupurilor de propulsie (de la 8 la 4 familii),
  • Toate modelele care vor fi lansate pe platformele existente vor fi pe piață în mai puțin de 3 ani,
  • Redimensionarea amprentei de fabricație de la 4 milioane de unități în 2019 la 3,1 milioane de unități în 2025,
  • Eficiență reinventată cu furnizorii,
  • Amprenta internațională a grupului către afaceri cu marjă ridicată: în special în America Latină, India și Coreea, în timp ce ne valorificăm competitivitatea în Spania, Maroc, România, Turcia și creăm mai multe sinergii cu Rusia.

O disciplină strictă a costurilor:

  • Reducerea costurilor fixe: planul 2022 realizat mai devreme și avansat până în 2023 pentru a ajunge la 2,5 miliarde euro și vizând 3 miliarde euro până în 2025 (inclusiv variabilizarea costurilor fixe),
  • Costuri mai mici cu 600 de euro pe vehicul până în 2023,
  • Scăderea investițiilor (C&D și Capex) de la aproximativ 10% din venituri la sub 8% până în 2025.

Toate aceste elemente vor consolida rezistența grupului și vor reduce punctul său de rentabilitate cu 30% până în 2023.

Patru unități de afaceri cu identitate și poziționare puternice. Acest nou model va crea un portofoliu de produse reechilibrat și mai profitabil, cu 24 de lansări până în 2025 – jumătate dintre ele în segmente C / D – și cel puțin 10 EV-uri complete.

Renault, noul val

Ca parte a strategiei sale, marca își va ridica mixul de segmente cu o ofensivă a segmentului C și își va consolida pozițiile în Europa, concentrându-se în același timp pe segmente și canale profitabile pe piețe cheie precum America Latină și Rusia.

Ca parte a strategiei sale, Renault își va spori mixul de segmente printr-o ofensivă în segmentul C și își va consolida pozițiile în Europa, concentrându-se în același timp pe segmente și canale profitabile în piețe cheie precum America Latină și Rusia.

Brandul se va baza pe atu-urile sale:

  • Lider în electrificare până în 2025.
  • Un proiect „Electro Pol” potențial în nordul Franței, cea mai mare capacitate de producție a vehiculelor electrice aparținând grupului
  • Un joint-venture bazat pe hidrogen
  • Cel mai «verde» mix de produse din Europa
  • Jumătate din lansările în Europa vor fi vehicule electrice, cu o contribuție mai mare la marjă decât vehiculele termice (în euro)
  • Competitiv pe piața vehiculelor hibride cu un mix de 35%
  • Generator de ecosisteme de înaltă tehnologie: devenind un jucător în tehnologiile cheie de la big data la securitate cibernetică, cu „Software République”
  • Lider în economia circulară prin servicii dedicate vehiculelor electrice și energiei derulate la Re-Factory din Flins (Franța)

Dacia și Lada, Totul. Pur şi simplu

Dacia va evolua pentru a deveni mai atractivă, păstrându-și însă atributele specifice. Lada va rămâne la rândul său o marcă sinonimă cu robustețea și soliditatea. Ambele mărci vor continua să propună  produse accesibile, utilizând tehnologii verificate și destinate unor clienți interesați să facă o achiziție rațională. Atât Dacia cât și Lada vor include în viitor și vehicule din segmentul C.

  • Modele de business eficiente:
    • Design-to-cost
    • Eficiență: reducerea numărului de platforme de la 4 la 1; reducerea diversității de caroserii de la 18 la 11, având ca rezultat capacitatea de a fabrica, în medie, 1,1 milioane de vehicule pe platformă față de 0,3 milioane de unități în prezent.
  • Apariția unei noi game de produse competitive și intrarea în segmentul C :
    • 7 modele lansate până în 2025, dintre care 2 în segmentul C
    • Relansarea unor modele emblematice
    • Eficiență în emisiile de CO2: exploatarea activelor tehnologice ale Grupului (GPL în cazul ambelor mărci, E-Tech în cazul Dacia)

Alpine

Marca Alpine va reuni Alpine Cars, Renault Sport Cars și Renault Sport Racing într-o nouă entitate cu autonomie deplină dedicată dezvoltării de modele sportive exclusiviste și inovatoare.

  • O marcă 100% electrică, având un plan de produs creat pentru a sprijini extinderea prin:
    • valorificarea dimensiunii și capacităților Groupe Renault și ale Alianței care cuprind platformele CMF-B și CMF-EV, o amprentă industrială globală, o echipă de achiziții eficientă, o rețea globală de distribuție și servicii financiare ale RCI Bank and Services, care garantează o competitivitate optimă din punct de vedere al costurilor.
    • poziționarea F1 în centrul proiectului, printr-un angajament complet reînnoit față de campionat.
    • dezvoltarea unui model sport electric de nouă generație împreună cu Lotus.
  • Având obiectivul de a fi profitabil în 2025 incluzând investițiile în motorsport

Dincolo de mașini

Mobilize, noua entitate comercială, va dezvolta noi surse de profit provenind din serviciile de mobilitate și de energie în folosul utilizatorilor de vehicule, urmând să genereze peste 20% din veniturile grupului până în 2030.

Mobilize va permite Groupe Renault să se poziționeze mai rapid în noua lume a mobilității, propunând soluții și servicii altor mărci și partenerilor externi.

  • Trei misiuni:
    • Mărirea timpului de utilizare a mașinilor (90 % din timp este inutilizat în prezent)
    • O mai bună gestionare a valorii reziduale
    • Ambiția de a atinge obiectivul „0 emisii carbon”
  • Oferta:
    • 4 vehicule adaptate, din care două pentru carsharing, unul pentru serviciile cu șofer și unul pentru livrarea pe „ultima sută de metri”
    • Soluții de finanțare inovatoare (abonament, leasing, plata pe distanța parcursă)
    • Platformă dedicată datelor, serviciilor și programelor software
    • Noi servicii de întreținere și renovare (Re-Factory)
Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...