Cepoi: Cantacuzino, Antibiotice Iaşi şi Unifarm vor forma o structură de producţie şi distribuţie

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune că soluţia propusă de MS privind Institutul Cantacuzino este ca Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie şi să preia şi Unifarm, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 12:36
Cepoi: Cantacuzino, Antibiotice Iaşi şi Unifarm vor forma o structură de producţie şi distribuţie

„Soluţia pe care o propunem este ca fabrica Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie de la Cantacuzino şi să preia şi Unifarmul. Vom crea, astfel, o structură de producţie şi de distribuţie. Antibiotice Iaşi investeşte şi devine acţionar al Institutului Cantacuzino pe producţie şi cercetare”, a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii (MS), Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.

„Problema Institutului Cantacuzino a fost lipsa unui management performant şi a unui marketing de piaţă”, a precizat ministrul.

Cepoi a mai spus că noua structură va pune în funcţiune, mai întâi, producţia de vaccinuri, iar apoi, în doi ani, va fi preluată şi producţia imunomodulatorilor Cantastim, Polidin şi altele.

Ministrul afirmă că, în prezent, se lucrează la un memorandum legat de institut, care va fi prezentat guvernului, iar apoi, reprezentanţilor AGA. Toată resursa umană a Institutului Cantacuzino va fi păstrată în laboratoarele de referinţă, fiind plătită de la bugetul de stat.

„Cantacuzino va fi o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat. O estimare făcută la ora actuală arată că investiţia presupune cam cinci milioane de euro. Antibiotice Iaşi ar avea de unde să investească”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.

În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Clienții care au utilizat Revolut Sejururi au primit prin cashback aproape 2 milioane euro, echivalentul a 13.000 de nopți de cazare gratuită, la nivel global. La nivelul României, banii primiţi......
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, ...
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...