Cepoi: Nu există o integrare a serviciilor de sănătate cu cele turistice

Economica.net
19 04. 2013
cepoi_ghimpele_78302900_46516600

„Nu avem o viziune de ansamblu asupra turismului pe sănătate, dezvoltarea imobiliară haotică pune în primejdie resursele naturale, nu există o integrare a serviciilor de sănătate cu cele turistice. Eram astă vară la Slănic Moldova şi proprietarul unui hotel de acolo mă recunoaşte pe stradă şi îmi spune că are mulţi turişti care vor să bea apă de la izvoare, iar el îi sfătuia să nu facă acest lucru pentru că apa respectivă nu se bea oricum. Atunci turiştii îl întrebau cine le poate spune cum să bea apa respectivă, iar el nu mai avea răspuns. Nu există o legătură şi o colaborare între furnizorii de servicii turistice şi furnizorii de servicii de sănătate”, a afirmat Vasile Cepoi, vineri, la Mangalia, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El consideră că aceste staţiuni nu trebuie să beneficieze doar de prezenţa unor specialişti în domeniu şi este nevoie şi de alţi profesionişti pentru diferitele afecţiuni asociate ale pacienţilor.

„Dacă ne referim la staţiunile balneare şi balneoclimaterice nu trebuie să avem specialişti doar în acest domeniu pentru că persoanele respective au şi afecţiuni asociate şi de multe ori este nevoie de intervenţia unor specialişti, de intervenţia complementară a altor specialişti pentru ca rezultatele pe care pacientul le doreşte să poată fi obţinute. Asta ce înseamnă: că trebuie să existe un standard, un set de cerinţe minime care trebuie îndeplinite pentru ca serviciile acestea de sănătate să producă rezultatele pe care le aşteptăm. Dacă vor exista aceste standarde, dacă va exista un mecanism de acreditare a conformităţii cu aceste standarde, atunci şi nivelul de încredere al populaţiei va creşte”, a mai spus Vasile Cepoi.

El a participat, vineri, la Mangalia, la deschiderea Conferinţei Naţionale pentru Turismul în Sănătate. Aceasta se desfăşoară între 19 şi 21 aprilie, la Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia şi îşi propune să acorde o atenţie deosebită problemelor legislative ale acestui sector din perspectiva tuturor celor implicaţi: autorităţi centrale din domeniul turismului, sănătăţii, mediului, autorităţi locale, dar şi agenţi privaţi implicaţi în prestarea serviciilor de sănătate. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi prezentate exemple de bune practici şi se va urmări identificarea celor mai bune soluţii de valorificare a potenţialului autohton prin turismul de sănătate.